Obeležena 21. godišnjica stradanja Vukovara

Na Vukovar je palo šest i po miliona granata!

18. nov 2012

U koloni povodom Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. i 21. godišnjica stradanja tog grada danas je bilo više od 50.000 građana iz cele Hrvatske.

U koloni od vukovarske bolnice do pet i po kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtva iz Domovinskog rata učestvovali su i najviši državni zvaničnici, kao i general Mladen Markač. U Vukovar, međutim, nije došao drugi oslobođeni general, Ante Gotovina, koji je poručio da će to učiniti neki drugi dan.

„Opet smo zajedno ovde da se setimo stradanja Vukovara, da se setimo nevinih žrtava i da svojoj deci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti“, rekao je Josipović novinarima.

U koloni je bio i premijer Zoran Milanović koji je, kako prenose hrvatski mediji, rekao da treba rešiti pitanje nestalih u Vukovaru. „Obaveza države je da ustrajemo u rešavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negde sigurno postoje“, naglasio je Milanović koji se osvrnuo i na oslobađuće presude Gotovini i
Markaču rekavši da su time „neke stvari konačno zatvorene“.

Učesnici kolone nosili su hrvatske zastave i zastave svojih ratnih jedinica, kao i slike oslobođenih generala Gotovine i Markača.

Dan sećana na žrtve Vukovara obeležava se 18. novembra na dan kada su jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) ušle su u Vukovar čime je, nakon tri meseca, slomljena odbrana grada. Gotovo čitav grad je razrušen, a poginulo je više hiljada ljudi.

U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage u početku imale oko 1.800 pripadnika. Na grad je tokom opsade palo oko šest i po miliona granata!

I u Škabrnji, selu u zadarskom zaleđu, danas je obeležena 21. godišnjica stradanja tog mesta. Na današnji dan su pripadnici JNA iz sastava Kninskog korpusa pod komandom Ratka Mladića i pobunjenih Srba ušli su u Škabrnju. Ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja.

(Beta/Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga