Obeležena 15. godišnjica bombardovanja u Novom Sadu

Novi Sad je bio jedna od najčesćih meta

24. mar 2014

Petnesta godišnjica od početka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije obeležena je danas u Novom Sadu polaganjem venaca u kasarni “Jugovićevo” i komemorativnim skupom.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, delegacije garnizona Novi Sad, ORVS Novog Sada, SUBNOR Novi Sad, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Miloš Vučević je rekao na komemoraciji da je NATO bombardovanje jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije i Novog Sada. “Mi se pre svega poklanjamo žrtvama bombardovanja. Nikada ih nećemo zaboraviti, kao ni one koji su branili državu tih meseci. Ne smemo zaboraviti tragične događaje u našoj istoriji da se takve stvari nikada više ne ponove”, rekao je Vučević. Dodao je da će Novi Sad nastaviti da obeležava i ubuduće ovaj datum i naglasio da “Novi Sad pamti i ne zaboravlja”.

Novi Sad je, uz Prištinu, bio prvi na meti vazdušnih udara NATO, 24. marta 1999. godine oko 20 sati.

Novi Sad je bio jedna od najčesćih meta pa su u bombardovanju srušena sva tri mosta preko Dunava, potpuno je uništena zgrada Televizije Novi Sad, a Rafinerija nafte je na meti bila više od 10 puta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga