Obeležen Međunarodni dan Dunava

Set propisa u oblasti zaštite životne sredine, donetih prošle godine, stvorili su uslove da pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kontroliše zagađivače

29. juna 2010

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, u Međunarodnoj godini biodiverziteta, danas je održana manifestacija „Fruškogorski letnji karavan“, koja je, na novosadskom Dunavskom keju,  započeta uništavanjem ribarskih mreža zaplenjenih od ribokradica i predstavljanjem eko-bilborda na kojem se promoviše 11 zaštićenih prirodnih dobra u Vojvodini i njihovi turistički punktovi, pod sloganom „Posetite zaštićena prirodna dobra Vojvodine“. Fruškogorski letnji karavan nastavljen je obilaskom značajnih prirodnih i kulturno-istorijskih lokaliteta Fruške gore.
„Fruškogorski letnji karavan“ organizovao je  Nacionalni park „Fruška gora“ u saradnji sa Pokrajinskim  sekretarijatom za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i opštinama Sremski Karlovci, Irig, Sremska Mitrovica i Beočin, na  čijoj teritoriji se delom prostire Fruška gora.
U prisustvu pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine i održivog razvoja dr Slobodana Puzovića, zamenika gradonačelnika Novog Sada Saše Igića i direktora Nacionalnog parka „Fruška gora“ Slobodana Antonića, radnici čuvarske službe Nacionalnog parka uništili su ribarske mreže i drugi alat koji su koristile ribokradice.
– Set propisa u oblasti zaštite životne sredine, donetih prošle godine, stvorili su uslove da pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kontroliše zagađivače,  propisuje mere da se ugrađuju potrebni filteri i, naravno, da se sprečava akcidentno zagađenje voda i pomor riba, kojeg doduše još uvek ima, ali u znatno manjoj meri u odnosu na prethodne godine. Resorni pokrajinski sekretarijat u poslednjih nekoliko meseci preuzeo je većinu nadležnosti što se tiče zaštite ribljeg fonda. Sada radi i pokrajinska inspekcija u čijoj nadležnosti je zaštita ribljeg fonda, imamo i odgovarajuća sredstva i, nadamo se, da ćemo uz pomoć dobrih partnera kao što su Nacionalni park „Fruška gora“, Grad Novi Sad i drugi korisnici ribolovnih voda, uspeti da zaštitimo našu riblju faunu i da će ljudi i nadalje moći da uživaju u pecanju, ali da će to raditi na održivi način – izjavio je pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović.
Direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“ Slobodan Antonić izjavio je da se ovo javno preduzeće bavi zaštitom ribljeg fonda na delu Dunava od mosta kod  Bačke Palanke do mosta kod Beške. – Ribočuvarska služba zaplenila je i danas će biti uništeno 1025 ribarskih mreža, čija dužina je čak 35 kilometara – rekao je Antonić, dok je zamenik gradonačelnika Novog Sada Saša Igić rekao da u strategiji razvoja glavnog grada Pokrajine, Dunav ima centralno mesto.
Pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović i Milivoje Odanović, predsednik udruženja „Novosadski ekološki centar“ promovisali su danas i eko-bilbord postavljen na saobraćajnici što vodi na kej. Tim povodom, Puzović je kazao:
– Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajedno sa Ekološkim centrom iz Novog Sada realizovao je projekat postavljanja bilborda na glavnim saobraćajnicima Novog Sada, kako bi se promovisala prirodna baština za koju smatramo da se nedovoljno poznaje u široj javnosti. Želimo, takođe, da ukažemo na veliki broj infromativnih centara, punktova namenjenih posetiocima, koji bi, na taj način mogli da se upoznaju sa vrednostima zaštićenih prirodnih dobara i, naročito, šta ta prirodna baština znači za održivi razvoj lokalnih zajednica. Znamo da se borba za očuvanje prirodne baštine Vojvodine vodi na više frontova, a jedan od njih je ukazivanje na vrednosti i značaj tih prirodnih dobara ne samo sa aspekta očuvanja biodiverziteta, odnosno raznolikosti vrsta ekosistema, već i sa aspekta uravnoteženja osnovnih ekonomskih uslova u širem prostoru, što je posebno značajno u ovim godinama kada su izražene klimatske promene. Ono što mi potenciramo na ovim bilbordima odnosi se na potencijal razvoja lokalnih zajednica kroz očuvanje jedinstvene prirodne baštine, pre svega kroz eko i etno-turizam.
Fruškogorski letnji karavan posetio je danas poznata izletišta na Fruškoj gori, kao što su Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Brankovac, Letenka i Ravne.

(PSINFO)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga