Obeležen Dan ustanka na Iriškom vencu

Vence na spomenik položile su delegacije opština i opštinskih odbora Subnora iz Vojvodine, Beograda, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

07. jul 2010

Centralna proslava obeležavanja Dana ustanka naroda Srbije u borbi protiv fašizma održana je danas kod spomenika “Sloboda” na Iriškom vencu, na Fruškoj gori.
Potpredsednica Vlade Vojvodine Ana Tomanova-Makanova kazala je da treba da budemo ponosni na svetlu istoriju naroda Srbije u borbi protiv fašizma.
“Naša država dala je izuzetno veliki doprinos ovoj borbi protiv zla, protiv koga treba da se borimo svakodnevno”, poručila je Tomanova-Makanova.
Predsednik Subnora Srbije Svetomir Atanacković rekao je da je današnjim polaganjem venaca na spomenik “Sloboda” odata počast svima koji su pali u borbi protiv najvećeg zla čovečanstva, kao i svim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata.
Skup je organizovao Pokrajinski odbor Subnora, a vence na spomenik položile su delegacije opština i opštinskih odbora Subnora iz Vojvodine, Beograda, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović -Španac, borac lokalnog partizanskog odreda, usmrtio je dvojicu žandara, i ovaj čin označen je kao početak ustanka naroda Srbije protiv fašizma.
U ovoj godini obeležava se 65 godina pobede nad fašizmom i 69 godina od početka ustanka.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga