Obeležavanje godišnjice smrti Radomira Konstantinovića

"Filosofija palanke" aktuelnija no ikad

25. okt 2012

Godišnjica smrti filozofa i književnika Radomira Konstantinovića (1928-2011), autora „Filozofije palanke“, biće obeležena u njegovoj rodnoj Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić pokrenuće inicijativu da Konstantinović posthumno dobije priznanje počasnog građanina, kao i da se na proleće organizuje manifestacija koja će nositi njegovo ime i u okviru koje će se dodeljivati nagrada za esejistiku, rečeno je Beti u Dulićevom kabinetu.

Gradske vlasti u Subotici su 2005. godine odbacile inicijativu da Konstantinović bude proglašen počasnim građaninom tog grada na severu Vojvodine.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Pokret Novi optimizam sutra će u Novom Sadu organizovati tribinu „Duh palanke“, na kojoj će govoriti Latinka Perović, Laslo Vegel, Aleksandra Đurić-Bosnić, Ana Dević i Nedim Sejdinović.

Tribina se održava pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

U okviru Sajma knjige u Beogradu, u subotu popodne biće održana tribina posvećena Radomiru Konstantinoviću, na kojoj će govoriti Filip David, Zlatko Paković, Ivan Milenković i Branimir Stojanović.

Konstantinović je autor zbirke pesama „Kuća bez krova“, romana „Daj nam danas“, „Čisti i prljavi“, „Izlazak“, „Mišolovka“, zatim više radio-drama, esejističkih i teorijskih radova.

O Konstantinoviću Oto Bihalji Merin je pisao: „Pisci koji imaju svoj semantičko-filosofski koren u grudvi svog malo poznatog jezika ili sredine, teže prodiru u svet; da su se knjige kao ‘Filosofija palanke’ i ‘Biće i jezik’ Radeta Konstantinovića rodile u velikim jezičkim centrima, njihove rezonance bi bile slične onima koje imaju dela Beketa i Sartra“.

M. Dulić: Konstantinović će biti počasni građanin Subotice

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić najavio je danas da će pokrenuti inicijativu da filozof i književnik Radomir Konstantinović (1928-2011) bude posthumno proglašen počasnim građaninom rodne Subotice.

„Pre nekoliko godina je postojala inicijativa da se Radomiru Konstantinoviću uruči priznanje počasnog građanina Subotice, međutim Gradska komisija nije prepoznala značaj njegovog književnog rada“, rekao je Dulić na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom godišnjice Konstantinovićeve smrti.

Najavio je i da će Grad Subotica početkom sledeće godine raspisati konkurs za mlade esejiste, a sredinom godine će se organizovati „Dani Radomira Konstantinovića“.

„Grad će se na ovakav način prisećati njegove filozofije tretiranja kritičke demokratske misli kao brane ka konzervatizmu i tradicionalizmu kome palanka teži“, kazao je Dulić.

On je ocenio da je Konstantinovićeva smrt 27, oktobra 2011. godine „ispraćena šapatom i nezapaženo“.

„On je pisao o temama svih nas koji živimo u ovom društvu, gde je dominantna tema filozofija palanke u glavama naših ljudi koja je zatvorena i nespremna da prihvati različitost, nespremna da se modernizuje i u toj uljuljkanosti i nepromenljivosti stremi ka nacionalizmu koji je najveća pretnja savremenom čoveku“, rekao je Dulić.

Sociolog religije Mirko Đorđević je rekao da je delo Radomira Konstantinovića slojevito, složeno i bogato.

„Našeg čoveka možete proterati iz palanke u daleki svet, ali ne možete palanku proterati iz čoveka“, rekao je Đorđević govoreći o „Filosofiji palanke“ Radomira Konstantinovića.

 

Tribina povodom godišnjice smrti Radomira Konstantinovića

Istoričarka Latinka Perović izjavila je danas da u Srbiji danas “palanka trijumfuje” i poručila da je sećanje na autora knjige “Filosofija palanke” Radomira Konstantinovića zapravo ravno nepristajanju na gubitak nade.

Latinka Perović je na tribini “Duh palanke” u Skupštini Vojvodine, koja je organizovana povodom godišnjice Konstantinovićeve smrti, kazala da je ovaj filozof i književnik “živeo kulturu protiv palanke”.

“Zaćutao je ali nije prestao da misli, bio je jedan od najnapadanijih srpskih intelektualaca na prelazu iz 20. u 21. vek. Danas, kada palanka trijumfuje, sećanje na Radomira Konstantinovića je ravno nepristajanju na gubitak na nade”, kazala je Perovićeva.

Dodala je da je autoru “Filosofije palanke” uzor čceloga života bio njegov otac, MIhajlo Konstantinović, poznati profesor prava, kojem se uvek vraćao.

Književnik Laslo Vegel izrazio je zadovoljstvo zato što se tribina održava u glavnom gradu Vojvodine, a naročito što se održava u Skupštini Vojvodine.

“Sećanje na Radomira Konstantinovića je sećanje da je postojala jedna druga i drugačija kultura: kultura različitosti. Palanka je opasni nacionalizam, kolektivizam, populizam, narodnjaštvo, koje nije u stanju da ide u korak sa modernizacijom”, ocenio je Vegel.

Teoretičarka književnosti Aleksandra Bosnić-Đurić kazala je da je Konstantinović bio svestan da živi u jednoj zatvorenoj kulturi koja briše i poništava svaku izuzetnost.

Sociološkinja Ana Dević kazala je da se Konstantinovićevi eseji moraju izučavati na studijama filozofije i sociologije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da treba pažljivo iščitati šta je to što bismo od Konstantinovićevog dela i danas mogli da iskoristimo i da iz njega naučimo.

Tribinu “Duh palanke” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Skupštine Vojvodine.

 

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga