Obeležavanje godišnjice rođenja Trifuna Dimića

Trifun Dimić (1956-2001) poznat je i kao „otac romske pismenosti” i “romski Vuk Karadžić”, a čitav život posvetio je emancipaciji romskog naroda

28. feb 2012

U Novom Sadu u sredu se obeležava godišnjica rođenja romskog prosvetitelja Trifuna Dimića, saopštila je danas romska organizacija “Bašno”.

Inicijatorka studija romologije na novosadskom Filozofskom fakultetu Svenka Savić održaće predavanje „Trifun romolog i nastava romologije na novosadskom univerzitetu“. Nakon predavanja, biće odrzana diskusija „Kud plovi ovaj brod?“

Trifun Dimić (1956-2001) poznat je i kao „otac romske pismenosti” i “romski Vuk Karadžić”, a čitav život posvetio je emancipaciji romskog naroda.

Bio je jedan od najvećih romologa u svetskim razmerama. Sakupljao je i beležio dela narodnog usmenog romskog stvaralaštva, tako da je na srpskom i romskom objavio zbirke pesama „Dolazeći sa vašara”, „Kletve, zakletve i blagoslovi Roma” i „Narodnu romsku poeziju u Vojvodini”.

Na romski jezik preveo je starozavetnu biblijsku „Pesmu nad pesmama”, zatim Novi zavet i na kraju i Biblijsko petoknjižje. Preveo je i muslimansku svetu knjigu Kuran.

Preveo je i „Ep o Gilgamešu”, objavio nekoliko zbirki pesama, među kojima su „Bože, pogubi one drumove”, „Vreme Samoće” i „Stopala u Prašini”.

Dimić je prevodio, pisao poeziju, prozu, filološke i istorijske studije, a bavio se i novinarstvom.

Sačinio je nastavni plan i program za nastavni predmet „Jezik i nacionalna kultura Roma” i objavio prvi Bukvar na romskom jeziku.

„Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani”, govorio je Dimić o znacaju obrazovanja Roma.

Godine 1996. osnovao je Maticu romsku u kojoj je do svoje smrti bio predsednik.

Umro je 2001. godine u Novom Sadu, u gradu u kojem je posle toga jedna ulica ponela njegovo ime.

Program će se odrzati u prostorijama biblioteke “Veljko Petrović”, koja je odeljenje Gradske biblioteke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga