Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Opet priča o "Srpskoj Vojvodini"

25. nov 2013

Svečana akademija povodom 95. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji održana je danas u Novom Sadu u znak sećanja na dan kada su pre 95 godina svi slovenski narodi proglasili otcepljenje od Ugarske.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je na svečanoj akademiji da su Srbi iz Vojvodine uvek umeli da prepoznaju najvećeg neprijatelja Srbije, a to je, prema njegovom mišljenju – neznanje.

“Prošlo je 95 godina od kada su svojom marljivošću i radom ‘Srbi prečani’ ostvarili snove naših predaka ovde u severnoj Srbiji, a još uvek vodimo bitku sa istim neprijateljem – neznanjem”, kazao je Selaković.

On je dodao da se danas Srbija bori za iste vrednosti od pre 95 godina, odnosno za “uređenu, pravednu, modernu i naprednu Srbiju, koju će susedi poštovati, a partneri uvažavati i koja će kao mnogo puta u prošlosti biti primer i uzor”.

“Borimo se za Srbiju kojoj se deca vraćaju, sa u daljini stečenim znanjem, da porazimo našeg najbližeg neprijatelja – neznanje, borimo se za Srbiju koja će, čuvajući svoje svetosavlje i ćirilicu, krenuti u Evropu donoseći joj vrednosti a ne probleme”, naglasio je Selaković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad ne pamti važniji datum od dana kada je održana Velika narodna skupština slovenskih naroda, jer su se tada “bezuslovno i konačno pripojili matici Kraljevini Srbiji”.

Dodao je da je tako prekinuto vreme u kojem je Novi Sad bio okupiran, u kojem je zabranjivan rad srpskih kulturno-umetničkih društava, uzurpirane institucije i ustanove, a ćirilica bila zabranjena.

“Novi Sad je tada, sada, a i ubuduće bio svetionik slobode, i dokaz da naše oslobođenje ne zahteva i ne uslovljava porobljavanje drugih naroda. Na nama je da budemo dostojni potomci naših tadašnjih predaka i da pokušamo da čuvamo slobodu koju su nam ostavili”, rekao je Vučević.

Na svečanoj akademiji održan je kulturno-umetnički program u kojem su se predstavile različite nacije iz Vojvodine sa svojim plesovima i pesmama, a čitani su i govori političara sa skupštine 25. novembra 1918.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Novog Sada Siniša Sević položili su danas cveće pored spomen-ploče na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština slovenskih naroda, kao i na grobove srpskih čelnika iz tih vremena, Svetozara Miletića i Jaše Tomića, na Uspenskom groblju.

Toj „Velikoj narodnoj skupštini“ nisu prisustvovali predstavnici neslovenskih naroda koji su te 1918. godine činili ubedljivu većinu u pokrajini.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga