Amerika: Obama za istopolne brakove

Američki predsednik Barak Obama je za sklapanje brakova između homoseksualnih partnera. Pre četiri godine je još smatrao da je reč o ideji koju radije ne bi podržao. Šta se u međuvremenu promenilo?

10. maj 2012

Američki predsednik ranije nije bio pristalica sklapanja brakova između homoseksualnih partnera, ali je, kaže, tokom poslednjih godina, kroz razgovore sa mnogim ljudima – porodicom, susedima, prijateljima – promenio mišljenje. On smatra da sve Amerikance treba jednako tretirati. Barak Obama je ranije bio pristalica registrovanog partnerstva među homoseksualnim osobama, ali ne i partnerstva koje bi bilo ozvaničeno kao brak. Sada je to drukčije.

„Za mene je važno da učinim ovaj korak i potvrdim da smatram da istopolni parovi treba da imaju mogućnost stupanja u brak“, rekao je Obama.

Romni se odmah izjasnio protiv

Nedavno se za homoseksualne brakove zauzeo i potpredsednik Dik Čejni, što je ubrzalo Obaminu odluku, da ne bi stvorio utisak da se krije iza svog zamenika. S druge strane, na ovaj način je predizborna kampanja polarizovana do kraja, jer Obamin takmac republikanac Mit Romni odmah se izjasnio i to vrlo nedvosmisleno:

„Ja na brak gledam isto onako kako sam gledao i ranije, i kako sam objasnio već mnogo puta. Smatram da je brak odnos muškarca i žene.“

Tako to vidi Romni. Barak Obama je prvi predsednik SAD koji je podržao homoseksualne brakove. Njegova istorijska izjava je odjeknula u čitavom svetu, a još ne može da se sagleda kako će se odraziti na njegov rejting među američkim biračima. Prema poslednjim anketama 50 odsto Amerikanaca podržava homoseksualne brakove.

(Saša Bojić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga