Obama položio vijenac u Hirošimi, traži svijet bez nuklearnog oružja

Obamina posjeta prva je jednog američkog predsjednika tom mjestu stradanja

27. maja 2016

Američki predsjednik Barack Obama, položio je u petak 27. maja, cvijeće na spomen obilježje u Hirošimi, mjestu gdje bačena prva atomska bomba na svijetu, na samom kraju Drugog svjetskog rata.

U knjizi posjetitelja Memorijalnog parka mira u Hirošimi napisao je:

„Upoznali smo agoniju rata. Hajdemo da nađemo hrabrosti, da zajedno, širimo mir i dobijemo svijet bez nukleranog oružja“.

Obama je u govoru potom rekao da svijet dijeli odgovornost da se zapita na koji način da spriječi da se ne ponovi patnja koja je zadesila Hirošimu prije 70 godina.

„Smrt je pala sa neba i svijet je promijenjen. Sjećanje na 6. avgust 1945., ne smije nikad izblijediti“ poručio je američki predsjednik.

SAD su bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki posljednjih dana Drugog svjetskog rata. Ubijeno je oko 140 000 ljudi.

Obama je pozvao na redukciju nuklearnih zaliha i pozvao da se ide ka svijetu bez nuklearnog oružja.

Obamina posjeta prva je jednog američkog predsjednika tom mjestu stradanja, i premijer Japana, Šinzo Abe je rekao da posjeta otvara novo poglavlje u pomirenju između SAD i njegove zemlje.

„Tragedija kao Hirošima nikada se više ne smije ponoviti“ rekao je Abe.

On je dodao da su on i Obama odlučni da dobiju svijet bez nuklernog oružja, bez obzira koliko taj cilj bilo teško dostići.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga