O vrednosti, protestna izložba u Novom Sadu

Šok galerija suočila se sa nestankom 500.000 dinara sa računa, koji su bili uplaćeni iz gradskog budžeta za programske aktivnosti, a potom skinuti u ime duga za korišćenje prostora

06. dec 2014

Izložba “O vrednosti” grupe autora, koja problematizuje fenomen novca i njegove upotrebe, biće otvorena 9. decembra u Šok zadruzi kao vid protesta zbog odnosa gradskih vlasti Novog Sada prema toj galeriji.

Koncept izložbe “O vrednosti” baziran je na radovima Mirze Dedaća, Milorada Stajčića, Jelene Mijić, Luke Kneževića-Strike, Danijele Tasić i Sandre Stojanović.

Autori ukazuju da novac vrši ulogu opšteg ekvivalenta i predstavlja apstraktan izraz celokupnog bogatstva društvene zajednice. U širem kontekstu poštovanje funkcija novca stvar je dogovora na nivou civilizacije. U pitanju je krhka institucija koja u praktičnoj primeni nosi čitav niz kontradiktornosti. Umetnički projekti u okviru izložbe “O vrednosti” upućuju na okolnosti pod kojima tretiranje i odnos prema novcu razotkriva aspekte duboke geo-političke i moralne krize savremenog društva (u Srbiji).

Usmeravanje novca je najbolji pokazatelj političke pozicije onih koji o njemu odlučuju, naveli su autori izložbe, koja je posebno zanimljiva imajući u vidu uslove u kojima trenutno deluje Šok galerija.

Šok galerija suočila se nedavno sa nestankom 500.000 dinara sa računa, koji su bili uplaćeni iz gradskog budžeta za programske aktivnosti, a potom skinuti u ime duga za korišćenje prostora, uprkos dogovoru s nadležnima o odlaganju naplate, plaćanju u ratama i smanjenju cene zakupa.

Izložba o novcu u galeriji u kojoj novca više nema stoga je vid protesta grupe autora protiv situacije u kojoj “gradski organi, posredstvom novca, vrše represiju građanske autonomije i ograničavaju pluralizam praksi u kulturi”.

(SEEcult / Foto: Luka Knežević-Stika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga