O sukobu interesa u Skupštini Vojvodine

O sprečavanju sukoba interesa danas će se u Skupštini Vojvodine razgovarati na okruglom stolu u organizaciji Agencij…

17. mar 2010

skupstina_v.jpgO sprečavanju sukoba interesa danas će se u Skupštini Vojvodine razgovarati na okruglom stolu u organizaciji Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako je najavljeno iz Pokrajinskog sekretarijat za informacije, predstavnici Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izneće stavove koji se odnose na zabranu vršenja drugih funkcija, obavljanja drugih poslova i delatnosti, obavezu prijavljivanja postojanja sukoba interesa, ali i razgovarati sa pokrajinskim funkcionerima o konkretnim situacijama koje mogu dovesti do povreda tih odredaba Zakona.

Takođe, na dnevnom redu narednog zasedanja pokrajinskog parlamenta, zakazanom za 23. mart, jedna od tačka dnevnog reda je i Predlog odluke o Skupštini Vojvodine u kojoj se navodi i to da poslanik ne može istovremeno obavljati drugu javnu funkciju koja je nespojiva sa poslaničkom.

Međutim, poslanicima koji su istovremeno i gradonačelnici ili predsednici opština, a takvih je u vojvođanskom parlamentu 15, izabranih po većinskom izbornom sistemu-direktno, trebalo bi da se omogući da od Agencije za borbu protiv korupcije zatraže dozvolu da obavljaju obe funkcije.

Uprkos stavu Agencije da funkcioneri koji vrše javnu funkciju u izvršnim organima, u gradskoj opštini ili jedinici lokalne samouprave ne mogu dobiti saglasnost za obavljanje druge javne funkcije, u nekim poslaničkim grupama pokrajinskog parlamenta veruju da su izuzeci mogući i da će poslanici koji to budu želeli, nakon donošenja odgovarajuće skupštinske odluke 23. marta, moći da u zakonskom roku, do 1.aprila, ipak, zatraže saglasnost Agencije.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga