NVO: Zaštititi Tešina od političkog i institucionalnog nasilja

„Slučaju Tešin“ ne nazire se kraj

13. jan 2014

Nevladine organizacije iz Kikinde i drugih vojvođanskih mesta oštro su osudili „političko i institucionalno nasilje koje se ne nazire kraj“ nad književnikom i doskorašnjim direktorom Kulturnim centrom Kikinda Srđanom Tešinom.

Oni su osudili saopštenja „fantomskih udruženja“, izjave i napise u medijima i na društvenim mrežama, kao i napade na njegovu imovinu koji su zabeleženi prethodnih dana.

„U ime normalnosti tražimo od svih kojima je zakonska i moralna obaveza da štite bezbednost i dostojanstvo građanki i građana Srbije, da spreče dalju hajku na Srđana Tešina i svojim angažovanjem umanje do sada učinjenu štetu“, navodi se u saopštenju NVO.

Ove organizacije su imale dugogodišnju saradnju sa KCK i Srđanom Tešinom i ukazali su da je Tešin, kao direktor ove ustanove, ali i „kao kreativac i stvaralac pokazao otvorenost za najrazličitije ideje i inicijative, pružio podršku inovativnim programima i projektima (bilo da su oni dolazili od etabliranih organizacija ili od malih, neformalnih grupa)“.

„Nije prvi put da se politički smenjuju i postavljaju ljudi u javnim institucijama. Nije prvi put da se partijska podobnost, lojalnost političkom funkcioneru i njegovoj lokalnoj sviti stavlja ispred interesa institucije ili cele zajednice. Ipak, ovde se, pred očima čitave kulturne javnosti, otišlo korak dalje u bahatosti – iz javnog života se odstranjuje čovek koji nije po ukusu vlasti i njenih lokalnih eksponenata”, ističe se u saopštnju i dodaje da se time šalje poruka svima koji glavu drže uspravno, govore i pišu istinu, kako izgleda “političko disciplinovanje” i kako bi već sutra oni mogli da prođu, ukoliko nisu “na liniji”.

Saopštenje je potpisala grupa nevladinih organizacija iz Kikinde koju čine Centar za podršku ženama, Rroma-Rota, Postpesimisti Kikinde, Omladinski klub Opštine Kikinda, kao i njihovi partneri i saradnici iz pokreta “Novi optimizam”, Saveza “Mladi rade” – Omladinski klub Novog Bečeja i Centra za studije socijalne demokratije.

Književniku Srđanu Tešinu iz Kikinde nepoznati počinioci su pre nekoliko dana obili automobil, oštetili ga i u unutrašnjost ubacivali petarde. On je na meti medijske hajke koju sprovodi nova lokalna vlast u Kikindi.

Uprava Kulturnog centra iz Kikinde je Tešinu, koji je bivši direktor te ustanove, ponudila radno mesto domara, što je on odbio.

Srđan Tešin je, kao nestranačka ličnost, izabran 2010. godine na mesto direktora Kulturnog centra, glasovima svih odbornika u Skupštini opštine, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi.

Tešin je razrešen jesenas, posle “upodobljavanja” vlasti u Kikindi po ugledu na model na državnom nivou.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga