NVO: Zapadni Balkan mora u EU

Nevladine organizacije iz BiH, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije i sa područja Kosova uputile su otvoreno pismo institucijama i vladama EU, te vladama svojih država u kojem traže da zemlje zapadnog Balkana i njihovo članstvo u Uniji postanu najveći prioritet EU

01. juna 2010

Nevladine organizacije iz BiH, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije i sa područja Kosova uputile su otvoreno pismo institucijama i vladama EU, te vladama svojih država u kojem traže da zemlje zapadnog Balkana i njihovo članstvo u Uniji postanu najveći prioritet EU.
U otvorenom pismu 471 nevladinih organizacija u pet zahteva traže i da EU jasno osudi bilo kakvu dalju fragmentaciju i podelu po etničkim linijama u zemljama zapadnog Balkana.
Povodom konferencije pod nazivom „EU – zapadni Balkan“, koja će biti održana sutra u Sarajevu, nevladine organizacije uputile su ovo pismo predsedniku Veća EU, predsedniku Europske komisije, vladama zemalja Unije i vladama svojih država.
Detalji pisma i zahtevi upućeni EU i učesnicima sarajevskog ministarskog sastanka biće predstavljeni medijima i javnosti danas u Sarajevu, najavljeno je iz Fonda za otvoreno društvo.
Nakon konferncije za novinare, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Fonda za otvoreno društvo sa Kosova „Živeti u getu“, koji preispituje posledice viznog režima za putovanje u zemlje EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga