NVO: Zakonski obezbediti garancije transparentnosti izbora poverenika

"Glavni kriterijum za odlučivanje bilo je to ko je kandidata predložio, a ne njegova ekspertiza"

02. jula 2019

Nekoliko organizacija civilnog društva pozvalo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da u Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja unese odredbe koje bi garantovale primenu kriterijuma otvorenosti i transparentnosti kod izbora Poverenika.

„Proces u kojem je Odbor za kulturu i informisanje predložio Narodnoj skupštini Milana Marinovića za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nije obezbedio da se izbor između kandidata izvrši na osnovu ocene i poređenja njihovih kvalifikacija, prethodnog specifičnog iskustva u oblastima iz nadležnosti Poverenika i planova rada“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su naveli da su javnosti ostali nepoznati razlozi zašto je kandidat kojeg je Odbor izglasao bolji u odnosu na protivkandidate.

„U odsustvu prethodno postavljenih kriterijuma za ocenjivanje, odabir je izvršen isključivo glasanjem, čiji ishod ukazuje da je glavni kriterijum za odlučivanje bilo to ko je kandidata predložio, a ne njegova ili njena ekspertiza„, navodi se u saopštenju i dodaje da je toj odluci Odbora prethodilo petominutno predstavljanje svakog kandidata.

Ocenjuje se da se izbor prvog čoveka te važne nezavisne institucije odvija na način, kako su naveli, suprotan principima za koje se više od 100 organizacija civilnog društva zalaže od novembra prošle godine.

Organizacije su navele da kandidati nisu dobili priliku da informišu javnost, kao ni poslanike (osim članova Odbora) o svom stručnom radu koji ih preporučuje za tu funkciju.

„Proces nije obezbedio ni upoznavanje javnosti sa predlozima i planovima budućeg poverenika za rešavanje problema kontinuiranog pogoršanja stanja u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja koje traje od 2016. godine i odgovorima na izazove koji se javljaju u vezi sa primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene Srbija, SHARE fondacija, Transparentnost Srbija i Fondacija za otvoreno društvo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga