NVO: Vlast vodi hajku protiv Saše Jankovića

Pokušaj SNS-a da se na nelegalan način obračuna sa Zaštitnikom građana

19. jan 2015

Kuća ljudskih prava i demokratije i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatrazzile su danas od funkcionera vladajućeg bloka i Srpske napredne stranke da raspravu o vladavini prava u Srbiji vrate u institucije i da prestanu sa napadima na nezavisne institucije.

“Tražimo od medija da poštuju etički kodeks i spreče korišćenje medijskog prostora za primitivne napade i klevete kojima se diskredituju ljudi koji rade svoj posao”, navodi se u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je poslanik SNS i član skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove, istovremeno i voditelj emisije „Na kafi sa Đukom“ na televiziji Kopernikus.

Poslanik Đukanović je u svojoj emisiji 15. januara, zajedno sa gledaocem koji se javio u emisiju izneo brojne uvrede na račun zaštitnika građana Saše Jankovića, uključujući optužbe da Janković „podriva sistem“, „u sprezi sa tajkunima čini sve da destabilizuje našu otadžbinu“, „Tadićev sluga“ i brojne lične uvrede na račun Jankovića i članova njegove porodice.

Slične tvrdnje iznete su i na Televiziji Studio B u subotu, 17. januara, u emisiji koju je vodila glavna urednica gradske televizije Ivana Vučićević. U ovoj emisiji, optužbama i uvredama na račun Jankovića pridružio se i ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je, između ostalog, Jankovića optužio da se „zalaže za puštanje kanibala na slobodu“. Urednica gradske televizije nije reagovala na ovakve tvrdnje.

Kuća ljudskih prava i NUNS su podsetili da je Zaštitnik građana nezavisan i samostalan u obavljanju poslova i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

“Jasno je da je kampanja odgovor na krivičnu prijavu Zaštitnika protiv pripadnika VBA. Ova afera, koja sadrži veoma opasne elemente nelegalnog korišćenja vojske i odbijanja Ministarstva odbrane da postupa po Zakonu o zaštitniku građana, mora dobiti svoj pravni epilog u institucijama. Ponašanje funkcionera SNS pokazuje da žele da izbegnu legalna sredstva i da pokušavaju da se obračunaju sa Zaštitnikom građana”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga