NVO: Vlast ignoriše presudu Međunarodnog suda pravde

Nevladine organizacije iz Vojvodine izrazile su danas žaljenje što vlast u Srbiji „potpuno ignoriše̶…

09. dec 2008

logondnv.jpgNevladine organizacije iz Vojvodine izrazile su danas žaljenje što vlast u Srbiji „potpuno ignoriše“ presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu da Srbija preduzme mere za kažnjavanja genocida i ostalih dela iz Konvencije o genocidu.
Grupa od sedam nevladinih organizacija je, povodom 60 godina od usvajanja Konvencije o genocidu u Generalnoj skupštini UN, podsetila da je haški sud, postupajući po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, presudio da je Srbija prekršila obavezu sprečavanja i kažnjavanja genocida.
Saopštenje su potpisali Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond „Panonija“, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanska akcija Pančevo, Otvoreni licej Sombor, Zelena mreža Vojvodine i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
„Sa žaljenjem konstatujemo da Srbija nije učinila ništa da bi žrtvama genocida u Srebrenici za početak pružila makar moralnu satisfakciju, uz duboko izvinjenje i kajanje za nesprečavanje najmonstruoznijeg zločina protiv čovečnosti na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata“, navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da srpski zvaničnici „nikada nisu pomenuli bilo kakvu mogućnost odštete porodicama žrtava srebreničkog genocida“, odnosno da još uvek nije uhapšen i Haškom tribunalu isporučen jedan od glavnih optuženih za genocid u Srebrenici, Ratko Mladić.
„Umesto toga, presuda Međunarodnog suda pravde predstavljena je kao ‘pobeda’ srpskog pravosudnog tima. Građanima ove države nije objašnjeno da je sud Srbiju zapravo doveo u vezu sa najtežim zločinom protiv međunarodnog prava, odnosno da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu“, piše u saopštenju.
Nevladine organizacije su upozorile vlasti u Srbiji i da su odgovorne za budućnost mladih, koji će, zbog „ovakvih postupaka političke elite, još dugo, ni krive ni dužne, na sebi nositi sramni žig kolektivne krivice za nekažnjavanje genocida“.
„Apelujemo na vlasti u Srbiji da se povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv genocida, oglase konkretnim akcijama i konačno saopšte šta će preduzeti povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ukoliko to ne učine, sebe će još jednom predstaviti kao saučesnike u prikrivanju genocida“, navedeno je na kraju saopštenja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga