NVO: Vlast da donosi odluke na transparentan i participativan način

Organizacije pozvale vlast da odloži svako donošenje odluka koje nije neposredno relevantno za zdravlje i sigurnost ljudi

05. maj 2020

Devet organizacija civilnog društva pozvalo je danas Vladu Srbije, Skupštinu Srbije i predsednika republike da odlože svako donošenje odluka koje nije neposredno relevantno za zdravlje i sigurnost ljudi.

„Smislena, dosledna i stalna primena principa transparentnosti i dobrog upravljanja važna je u ovim izazovnim vremenima kako se ne bi narušili temelji demokratskog društva – ljudska prava, vladavina prava i demokratsko odlučivanje“, navodi se u otvorenom pismu devet organizacija.

Kako se navodi, organizacije razumeju da donosioci odluka rade u teškim uslovima koji su uzrokovani SARS-CoV-2 virusom, ali pozivaju vlast da odloži svako donošenje odluka koje nije neposredno relevantno za zdravlje i sigurnost ljudi, a za koje nije moguće osigurati transparentnost i učešće zainteresovane javnosti.

Pismo su uputile organizacije WWF, Beogradska otvorena škola, Alternativa za bezbedne hemikalije (Alhem), Mreža za klimatske akcije (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Udruženje Jedan stepen Srbija i Mladi istraživači Srbije.

Oni su preložili nekoliko pristupa koji će pomoći Srbiji da ubrza proces prelaska na klimatski neutralnu privredu, koja štiti i obnavlja naš prirodni svet, čuva naše zdravlje i ne stvara otpad – na pravičan i pravedan način koji ne isključuje niti jednog člana društva.

Organizacije smatraju da je neophodno podržati i ojačati primenu i finansiranje postojećih ekoloških standarda i politika za suzbijanje klimatske krize, gubitka biološke raznovrsnosti i zagađenja životne sredine.

Smatraju da treba uložiti u podizanje svesti i obrazovanje o ljudskim pravima, održivom razvoju i očuvanju prirode, jačajući društvo kako bi se suočilo s budućim izazovima.

„Potrebno je obezbediti raspodelu podsticajnih sredstava i državne pomoći u skladu sa Evropskim zelenim planom i Pariskim sporazumom, kako bi se reforma naše privrede usmerila prema održivosti“, navele su organizacije i dodale da je neophodno pokrenuti velike održive inicijative u skladu sa javnim interesom i pružiti podršku lokalnim organizacijama civilnog društva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga