NVO: Uskoro stabilno finansiranje personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom

Pre 25 godina, u julu 1990, usvojen Zakon o Amerikancima sa invaliditetom, koji je definisao pojam diskriminacije po osnovu oštećenja ili smanjenja sposobnosti

27. jula 2015

Organizacija za zaštitu prava osoba sa invaliditetom Centar “Živeti uspravno” saopštila je danas da očekuje da Grad Novi Sad do sredine septembra meseca uvede servis personalnih asistenata u gradsku Odluku o socijalnoj zaštiti i tako obezbedi stabilno finansiranje tog servisa.

Centar “Živeti uspravno” je u saopštenju za javnost naveo da bi se na taj način omogućilo direktno finansiranje tog servisa, kako se ubuduće ne bi dešavalo da osobe sa invaliditetom ostanu bez personalnih asistenata.

Ta nevladina organizacija navela je da je taj servis do sada bio finansiran iz projekata i dodala da je obuhvat korisnika bio jako mali i da nije bilo moguće unapred planirati, što je dovodilo do velikih kašnjenja.

Centar “Živeti uspravno” je podsetio da je pre 25 godina, u julu 1990, usvojen Zakon o Amerikancima sa invaliditetom, koji je definisao pojam diskriminacije po osnovu oštećenja ili smanjenja sposobnosti, mere za njeno sprečavanje i sankcionisanje, kao i standarde pristupačnosti.

Centar “Živeti uspravno” će, uz podršku Ambasade SAD, u septembru mesecu emitovati dokumentarni film “Životi vredni življenja” autora Erika Njudela, na Radioteleviziji Srbije.

Film prati razvoj pokreta za žaštitu prava osoba sa invaliditetom u SAD od 1945. do 1990. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga