NVO: Umesto da se nasilnici kažnjavaju, oni se postavljaju na pozicije moći

Odluka o imenovanju Vacića za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je direktno podržavanje, odobravanje i podsticanje nasilja

24. dec 2016

 

Zgroženi smo i šokirani vešću o tome da je MišaVacić,nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 imenovan za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, saopštila je grupa nevladnihih organizacija među kojima su Gayten LGBT, YUCOM, Labris, IZAĐI i ERA.

Ove organizacije pozvale seu odgovorne državne organe da hitno reaguju u skladu sa Ustavom i razreše Vacića funkcije savetnika u Vladi Srbije.

U saopštenju se navodi da je odluka o dovođenju Vacića u Vladu Srbije šamar licu LGBT zajednice i licu svakog građana i građanke ove države koji poštuju i zalažu se za poštovanje vladavine prava.

„Podsećamo da je nekadašnji lider SNP 1389 u junu 2013. osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zbog širenja diskriminacije prema LGBTI populaciji kao i nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Smatramo da je takva odluka direktno podržavanje, odobravanje i podsticanje nasilja. U Srbiji do sada niko nije odgovarao za nasilje prema LGBTI osobama, iako Srbija pravno prepoznaje zločin iz mržnje od 2012. godine“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u gotovo svim slučajevima napada na LGBTI osobe učinioci ostanu neotkriveni, a nekažnjivost otvara postor i za buduće akte fizičkog nasilja.

Prema statistici kojom raspolaže portal za dokumentovanje slučajeva mržnje iz homofobije i transfobije dasezna.lgbt, u 2016. godini evidentirano je pet slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBTI osobama, od kojih su samo dva prijavljena nadležnim institucijama. Nažalost, veliki broj napada ostane neprijavljen, a zbog straha od učinilaca kao i nepoverenja u efikasnost nadležnih institucija.

„Država je pri svakom napadu na LGBT osobe pala na ispitu, a odluka o imenovanju Miše Vacića za savetnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poraz vladavine prava i pravne države. Umesto da se nasilnici kažnjavaju, oni se postavljaju na pozicije moć“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje i da ministarki Ani Brnabić i članovima njene porodice (uključujući i maloletne članove), prvoj javno deklarisanoj lezbejki u Vladi Republike Srbije, stižu pretnje zbog seksualne orijentacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga