NVO: Ugrožena bezbednost Sonje Biserko

"Na žalost, urednicima i novinarima nije suđeno za širenje mržnje i podsticanje na zločine"

26. nov 2013

Kuća ljudskih prava i demokratije i Helsinški odbor za ljudska prava upozorili su danas da se u medijima vodi „hajka“ protiv predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko i da joj je ugrožena bezbednost.

U saopštenjima tih nevladinih organizacija navodi se da štampani mediji koji su podržavali rat i ratne zločine danas Sonju Biserko nazivaju izdajnikom zbog poziva koji joj je upućen iz Hrvatske da svedoči u procesu koji ta zemlja vodi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kuća ljudskih prava, koju čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku, traži hitnu reakciju Ministarstva kulture, Saveta za štampu i nadležnih kako bi prestala hajka protiv Sonje Biserko.

„Mediji poput Večernjih novosti, Kurira ili Informera koji vode hajku protiv Biserko predstavili su njen čin kao izdaju i pozvali da joj se sudi, da bude proterana iz zemlje i ‘da joj se stane na put'“, ukazala je Kuća ljudskih prava.

Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava navode i da su „Večernje novosti predstavljale udarnu pesnicu ratnohuškačke politike tokom devedesetih“ i da su „bez ikakve zadrške podržavale rat i ratne zločine“.

„Na žalost, urednicima i novinarima nije suđeno za širenje mržnje i podsticanje na zločine. Danas nastavljaju sa progonom pojedinaca koji su se suprotstavljali ratu. Tabloidi poput Kurira ili Informera prirodni su saveznici vedetama ratnohuškačkog novinarstva i u ovoj, kao i u mnogim drugim hajkama“, ukazala je Kuća ljudskih prava.

U saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava ocenjuje se da „vulgarni i opasni napadi desnih ekstremista na Sonju Biserko i izostanak adekvatne reakcije državnih organa i političkih struktura predstavljaju dokaz ozbiljne moralne krize u kojoj se nalazi srpsko društvo“.

„Današnji ‘rodoljupci’ ne znaju da je još majka Jevrosima učila sina da svedoči po pravdi i istini, a ne po babu i po stričevima. Oni ne znaju da je dužnost svedoka da na sudu govori istinu, a kome će ta istina koristiti ili štetiti to, sa stanovišta pravde nije bitno. Zato je i nedopustivo da ovi ‘rodoljupci’ svoj strah od istine o zbivanjima iz devedesetih godina prikrivaju napadima na Sonju Biserko“, ukazao je Helsinški odbor.

Podršku Sonji Biserko dali su i Savez antifašista Srbije, Žene u crnom, Centar za evroatlantske studije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga