NVO: Trošak krize ponovo snose najugroženiji slojevi stanovništva

"Država da omogući preživljavanje ljudima koji su i dalje van svih Vladinih mera podrške"

04. maj 2020

Združena akcija „Krov nad glavom“ ocenila je danas da će trošak aktuelne krize ponovo snositi najugroženiji slojevi stanovništva i pozvala državu da hitno preduzme mere da omogući preživljavanje ljudima koji su i dalje van svih Vladinih mera podrške.

„Među ugroženima nalaze se samohrane majke, beskućnici i beskućnice, starosni i zdravstveni penzioneri, radnici i radnice koje su izgubile posao (u uslužnim delatnostima, na građevini, u dostavi…), a među njima je i veliki broj skupljača sekundarnih sirovina“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je prema podacima Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina iz 2010. godine, Srbija izvozila oko 150 miliona evra u sekundurnim sirovinama, od čea je 50 miliona ulazilo u budžet.

Iz te nevladine organizacije naveli su da sakupljači sekundarnih sirovina obično rade i duže od 11 sati, uglavnom peške obilazeći kontejnere, a za taj rad primaju mizernu sumu i nemaju ni penziono ni zdravstveno osiguranje.

„Sa početkom epidemije, celokupna delatnost sakupljanja i prerade sekundarnih sirovina se zaustavila, što zbog vanrednih mera, što zbog potpune nedostupnosti zaštitne opreme, čime su sakupljačka domaćinstva, koja nisu zaštićena nikakvim ugovorom, trenutno izgubila jedina primanja“ dodaje se.

Akcija je navela da su se sada sakupljači ponovo vratili poslu ali da ne mogu sakupiti dovoljnu količinu sirovina zbog nedostatka javnog saobraćaja i dana skraćenog policijskim časom.

„Pritom, oni sami moraju da obezbede svoju zaštitnu opremu, a otkupna cena sirovina je pala 30 do 40 dosto. Ovo je samo još jedan u nizu mehanizama kojima je trošak krize prenet na najugroženije članove i članice društva“, smatraju u tom udruženju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga