NVO traže smenu direktora Zoohigijene

Zbog postupanja suprotnog pažnji dobrog privrednika, nesavesnog obavljanja dužnosti i zanemarivanja opšteg interesa

29. sep 2015

Grupa od 26 organizacija civilnog društva uputila je danas gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsednici Skupštine grada Jeleni Crnogorac zahtev za razrešenje direktora Javnog komunalnog preduzeća „Zoohigijena i veterina Novi Sad“.

Nevladine organizacije traže da direktor Aleksandar Bursać bude razrešen dužnosti zbog „postupanja suprotnog pažnji dobrog privrednika, nesavesnog obavljanja dužnosti i zanemarivanja opšteg interesa“.

U zahtevu se navodi da su, po Zakonu o javnim preduzećima i Statutu „Zoohigijene i veterine“ ti razlozi osnov da nadležni organ razreši direktora pre isteka perioda na koji je imenovan.

„Bursać je donosio odluke i vodio posao tako da je preduzeće postalo poznato po neracionalnom trošenju budžeta, nepravilnostima i nezakonitostima što je dovelo do podnošenja većeg broja prijava protiv preduzeća i direktora kao odgovornog lica“, piše u zahtevu.

Organizacije navode da je veterinarska inspekcija prošle nedelje zabranila prijem novih životinja u prihvatilište „Zoohigijene“ jer, i pored značajnih sredstava kojima preduzeće raspolaže, još nije obezbeđen funkcionalan i zakonit „nečisti deo prihvatilišta“ propisan Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju prihvatilišta i pansioni za životinje.

Organizacije civilnog društva su navele i da je direktor neracionalno trošio novac za „nabavku mašina za sudove i velikog broja povodaca sa davilicom“, a da je tim novcem mogao da izgradi novi čisti deo prihvatilišta, a postojeći pretvori u nečisti, jer više odgovara toj nameni zbog betonskih boksova.

„Nesavesnost Bursaća dovela je do saradnje sa osobama za koje postoji sumnja da krijumčare pse radi prodaje u inostranstvu, iako mu je objašnjeno da će udruženja to sprečiti“, upozorile su organizacije i dodale da je više pasa ubijeno suprotno odredbama zakona, zbog čega su podnete krivične prijave protiv preduzeća i direktora.

Od prvih meseci rada novosadske „Zoohigijene“ udruženja su nudila pomoć u izradi podzakonskih akata i u uređenju prihvatilišta i udomljavanju, ali predlozi nisu naišli na dobrodošlicu, dodale su organizacije.

JKP „Zoohigijena i veterina Novi Sad“ je osnovano januara 2014. godine. Obavezno je da obavlja delatnost u oblasti veterine i komunalne delatnosti zoohigijene, obezbeđivanjem prihvatilišta i karantina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga