NVO traže da se pokrene proces izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja

"Odbor mora da osigura fer takmičenje"

20. dec 2018

Organizacije civilnog društva pozvale su skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da što pre pokrene transparentan proces izbora novog poverenika-za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i da javno ponude predlog razrađenih kriterijuma za izbor kandidata, saopštila je danas SHARE fondacija.

Ta organizacija je dodala i da 22. decembra ističe mandat aktuelnom povereniku Rodoljubu Šabiću, a da proces izbora novog još nije pokrenut.

„Jedan od osnovnih zahteva je da se obezbedi kompetetivni proces izbora uz mogućnost učešća i praćenja zainteresovane javnosti“, navodi se u saopštenju.

SHARE fondacija navodi da je neophodno da se obezbedi da proces za sve zainteresovane građane i udruženja bude javan i otvoren, kao i da nadležni skupštinski Odbor mora da osigura fer takmičenje.

Organizacije su navele i da su predloženi načini provere da „kandidati nisu povezani sa političkim strankama, da nisu kršili zakone, profesionalne standarde i pravila struke, kao i da imaju relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja“.

Predlog kriterijuma za izbor novog poverenika su sačinili Partneri za demokratske promene Srbija, Transparentnost Srbija, SHARE fondacija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Oni su podsetili da je Odbor za kulturu i informisanje na sednici 26. novembra odbio da razmatra inicijativu za hitno pokretanje transparentanog procesa izbora novog Poverenika, koju je potpisalo 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga