NVO traže da osuđenici za ratne zločine ne bude prevremeno pušteni na slobodu

"Pozvati Vlastimira Đorđevića da iznese informacije o preostalim masovnim grobnicama u Srbiji"

24. maja 2019

Trideset nevladinih organizacija iz Srbije i sa Kosova uputilo je danas otvoreno pismo predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudiji Karmelu Ađijusu u kojem apeluju da nijedan osuđenik za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid ne bude prevremeno pušten na slobodu ukoliko se nije javno obratio porodicama žrtava sa izjavom iskrenog žaljenja i iskazao spremnost da pomogne u otkrivanju počinilaca konkretnih zločina i otkrivanju masovnih grobnica.

„Obraćamo vam se u vezi sa mogućim prevremenim puštanjem na slobodu Vlastimira Đorđevića, osuđenog na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je obuhvatio ubistva, deportacije, druga nečovečna dela i progone. Osuđen je za deportaciju najmanje 200.000 kosovskih Albanaca iz 13 kosovskih opština; ubistvo najmanje 724 Albanca; prisilno premeštanje tela ubijenih i njihovo sakrivanje u masovne grobnice na teritoriji Srbije. Žalbeno veće MKSJ je utvrdilo da je Đorđević, kao načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naložio da se tela kosovskih Albanaca pokopaju u masovne grobnice na teritoriji Srbije kako bi se uklonili dokazi o počinjenim zločinima, kao i da je ’jasno izdavao naređenja vezana za tajno postupanje sa telima, njihov prevoz i ponovno pokopavanje’”, navodi se u pimu.

Nevladine organizacije podsećaju da su do danas na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa oko 950 tela kosovskih Albanaca, te da je sudbina još 1092 kosovska Albanca koji su nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu i dalje nerazjašnjena.

„Mi, nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova, očekujemo od Vas da pozovete osuđenika Đorđevića da iznese informacije o preostalim masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su pokopana tela ubijenih Albanaca, da iznese podatke o učesnicima ’dogovora’ i izvršiocima streljanja trojice braće Bitići/Bytyqi“, poručili su potpisnici.

Pismo su potpisali:
Admovere
Astra
Autonomni ženski centar
Balkans group
BIRN Kosovo
Centar modernih veština
Centar za evroatlantske studije
Centar za ljudska prava Niš
Centar za regionalizam
Civil Rights Defenders
Civil Rights Program Kosovo
Fond za humanitarno pravo
Fond za humanitarno pravo Kosovo
Fondacija za otvoreno društvo, Srbija
forumZFD, Kosovo
forumZFD, Srbija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovë
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija
Integra
Internews Kosova
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
Kosova’s Women Network
Kosovar Institute for Policy Research and Development
Kulturni centar DamaD
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Žene u crnom
Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga