NVO: Sve jezivije kampanje protiv političkih protivnika

“Srbija srlja u veoma ozbiljnu političku i ekonomsku krizu, u kojoj su i najgori scenariji mogući”

26. dec 2014

Nekoliko nevladinih organizacija iz Vojvodine ocenilo je danas da medijska kampanja koju vlast u Srbiji sprovodi protiv pojedinih političkih protivnika “dobija sve jezivije oblike”.

“Kampanja koja se recimo ovih dana vodi protiv Bojana Pajtića, Srđe Popovića, Zorana Živkovića, nezavisno od toga da li deli njihova politička i druga stajališta, trebalo bi da zabrine svakog građanina ove zemlje i da mu ukaže da su predstavnici vlasti spremni apsolutno na sve kako bi zadržali dominaciju i vlast”, navodi se u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije apelovale su na predstavnike međunarodne zajednice da upotrebe svoj autoritet i da zahtevaju od srbijanske vlasti da pod hitno prestane da stvara “atmosferu linča i lova na veštice”.

U saopštenju se ocenjuje da takva kampanja duboko destabilizuje državu, jer razara “krhku civilizovanost društva”.

“Srbija srlja u veoma ozbiljnu političku i ekonomsku krizu, u kojoj su i najgori scenariji mogući”, upozorile su nevladine organizacije.

Oštro su kritikovali pojedine medije, koje su optužili da su, u želji da “ponize, satanizuju, dehumanizuju” političke protivnike vlasti, spremni da krše sve etičke i profesionalne norme, domaće i međunarodne zakone, svesno ugrožavajući ne samo dostojanstvo pojedinih ličnosti i njihovih porodica već i njihove živote i “praveći od njih pokretne mete”.

“Za to se koriste sva raspoloživa sredstva: kršenje prezumpcije nevinosti, stvaranje moralne panike, otvorene laži i podmetanja, nacionalizam, šovinizam, homofobija…”, piše u saopštenju za javnost.

Saopštenje su potpisali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanski građanski centar, Helsinški odbor za ljudska prava, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga