NVO: Sve institucije u državi pod potpunom kontrolom Vučića

Centar za praktičnu politiku: Institucije su uništene, jedna po jedna

10. feb 2018

U Srbiji je Skupština obesmišljena, sudovi gotovo dokrajčeni, a Vlada zavisna od volje prvog čoveka države i u njegovoj funkciji, utisak je civilnih organizacija koje se bave vladavinom prava.

Podela vlasti, kažu u Centru za praktičnu politiku, jedan je deo te oblasti, drugi je kontrola vlasti gde glavnu ulogu imaju institucije koje nose prefiks „nezavisno“. Pa pitaju, kako je nezavisna Agencija za borbu protiv korupcije ako je na mesto direktora postavljen član SNS-a i njihov donator? Kako je Narodna banka nezavisna ako je guverenerka istovremeno potpredsednica vladajuće stranke? Gde je i šta radi novi zaštitnik građana od kog, konstatuje sagovornik N1, ni traga ni glasa? Gde je Regulatorno telo za elektronske medije? Da li su to zaista nezavisne institucije?

„One su… da tako kažem, uništene jedna po jedna. Na različite načine, ali su skoro sve uništene i danas, osim Poverenika za informacije od javnog značaja, više nemate nijedne stvarno nezavisne institucije koja bi svoj posao radila u punom kapacitetu. Tako da sve zajedno kad uzmemo, moj zaključak je da, ne samo da imamo problem s vladavinom prava, moj zaključak je da se namerno uništava vladavina prava, da se uništavaju demokratske procedure da bi se omogućila nesmetana vlast jednog čoveka“, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Nije nov fenomen i nije počeo s ovom vlašću, ona ga je samo radikalizovala – kaže profesor FPN Zoran Stojiljković. Na delu je, objašnjava, planetarni fenomen populističkog iskrivljavanja demokratije.

„Šta je u osnovi ovog fenomena? Vi formalno ne ukidate demokratske institucije, pozivajući se na volju naroda i jaku ulogu lidera – vi ih razarate i punite partijskim sadržajem. Ovo su klasične partokratije. Nema nikakve membrane koja odvaja državni aparat od partijskog – to vidite od antikoruptivnih institucija do pravosuđa. Ni formalno se više ne drže te pretpostavke da po zakonu mora biti nepartijska ličnost, nego se neskriveno stavljaju ljudi koji su do juče bili u partiji“, kaže Stojiljković.

Nezavisne institucije, ocenjuju sagovornici N1, stradaju čak i kad probaju da budu neutralne.

„Svi su tu u situaciji da dobro razmišljaju, dok se bave svojim poslom, kako će to odreagovati vlast i onda imate tu vrstu cenzure ili autocenzure“, kaže Stojiljković.

U Centru za praktičnu politiku strahuju da će Srbija ove godine izgubiti poslednju nezavisnu instituciju – instituciju Poverenika pošto Rodoljubu Šabiću istekne mandat.

„I onda ćemo moći da kažemo da su apsolutno sve institucije u državi pod potpunom kontrolom Aleksandra Vučića“, kaže Popović.

(N1) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga