NVO: Sramna odluka novosadskog Pravnog fakulteta

Upozoravamo javnost da je slučaj advokata Beljanskog jedan u nizu sramnih poteza visokoškolskih ustanova u Srbiji

11. nov 2016

Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu da hitno preispita „sramnu“ odluku o oduzimanju doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, Beljanski je jedan od „najcenjenijih pravnih stručnjaka u Srbiji, čija beskompromisna borba za pravnu državu i spremnost da bez kalkulacija javno brani principe na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije, služi kao podstrek i ohrabrenje mnogim pravnicima i borcima za ljudska prava i vladavinu prava“.

– Novosadskom pravnom fakultetu zasmetala je očigledno ovakva biografija advokata Beljanskog. Sramota koju su time naneli svojoj ustanovi je ogromna i nije od onih koje se lako brišu i zaboravljaju – stoji u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije ocenila je da takvim aktom, fakultet „čiji su ugledni profesori često bili promoteri autokratskih režima i nacionalističke ideologije, nastavlja da šalje poruku da su moral i profesionalna čestitost nepoželjne osobine zbog kojih se ljudi kažnjavaju“.

– Upozoravamo javnost da je slučaj advokata Beljanskog samo jedan u nizu sramnih poteza visokoškolskih ustanova u Srbiji koje se odriču najkvalitetnijih ljudi, dok u isto vreme odbijaju da reaguju u očiglednim slučajevima plagijata državnih funkcionera – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „kriza morala koja takvim postupanjem postaje sve očiglednija, omogućava sve druge negativne pojave u društvu i državi, uključujući rušenje vladavine prava i ugrožavanje fundamentalnih demokratskih principa“.

Novosadski advokt i predsednik Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Slobodan Beljanski, najavio je da će podneti žalbu na Rešenje Pravnog fakulteta u Novom Sadu od 7. novembra, kojim se poništava njegov doktorat odbranjen pre 16 godina.

Beljanskom je 7. novembra stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada „Jugoslovenski krivični postupak i medjunarodni pravni standardi“ koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrđeno da „ne postoji prijava za odbranu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga