NVO: Šovinista i ekstremista u Kulturnom centru Novog Sada

Još jedan šamar Novom Sadu od strane Kulturnog centra

21. feb 2014

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorila je da u petak uveče u Kulturnom centru Novog Sada knjigu promoviše Jovan Pejin i navela da je reč o „šovinisti i ultranacionalisti“, kao i o još jednom „prvorazrednom kulturnom i političkom skandalu“, zbog čega treba da bude smenjen direktor te institucije Andrej Fajgelj.

Građanska Vojvodina je u saopštenju za javnost ocenila da je Fajgelj i ovim činom pokazao da upravljanje institucijom koju finansiraju svi građani Novog Sada shvata kao priliku da „promoviše najretrogradnije ideologije“.

Nevladine organizacije su Jovana Pejina, autora knjige „Promena imperije ili rehabilitacija ugronacizma“ nazvale „takozvanim istoričarem“ i podsetile da je u javnosti postao poznat kada je u emisiji na Televiziji Novi Sad 2003. godine rekao da su Mađari u Vojvodini poreklom Srbi i da je dokaz to što „imaju lepa slovenska lica“. On je tada rekao da se Baranja nalazi pod okupacijom, da su Slovaci, Rumuni i Mađari u Vojvodinu došli kao kolonisti, a da su u njoj prethodno živeli Srbi, te da u Vojvodini ne žive Hrvati, što je i tada izazvalo protest građanskog dela javnosti.

Pejin je pre nešto manje od dve godine u emisij Hrvatske radio-televizije ustvrdio i to da su „svi Hrvati primitivci“, da oni pričaju „nakaradnim srpskim jezikom“, da je „Vukovar oduvek bio srpski“, kao i da Hrvati „nemaju šta da traže ni u Baranji, ni u Sremu“. „Nije se samo kamion ustaša podigao protiv Srba, već je to uradio ceo narod“, rekao je tada Pejin.

„Promocijom ove knjige Kulturni centar Novog Sada je još jednom uvredio ne samo pripadnike nacionalnih manjina već i sve građane Novog Sada“, poručila je Građanska Vojvodina.

Tu koaliciju nevladinih organizacija čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizam, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanski građanski centar, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Vojvođanska partija podržava smenu direktora KCNS

Povodom zahteva koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina da se smeni direktor KCNS Andrej Fajgelj, Vojvođanska partija želi da saopšti javnosti da u potpunosti podržava stavove koalicije, kao i zahtev za Fajgeljovu smenu.

Slažemo se da se najretrogradnije ideologije već više od godinu dana „ugrađuju“ u KCNS pomoću Andreja Fajgelja, koji na najbeskrupolozniji način zloupotrebljava ovu novosadsku ustanovu kulture, promovišući nakaradnu ideologiju sopstvene organizacije, tzv. Treće Srbije. Podsećanja radi, prošlog meseca 17 novosadskih umetnika je u znak protesta zbog izlagačke politike aktuelnog direktora odlučilo da odustane od izlaganja svojih radova, a najavu da će se večeras održati promocija knjige Jovana Pejina, pseudoistoričara, šoviniste i nacionaliste, smatramo da je čist atak na zdrav razum i kulturnu javnost Novog Sada.

Fajgelj izgleda KCNS doživljava kao svoju dedovinu i na najbestidniji način ignoriše činjenicu da KCNS pripada svim Novosađanima.

Zbog svega prethodno navedenog, ovom prilikom želimo javno da upitamo Gradonačelnika i gradske vlasti, da li podržavaju promociju Pejinove knjige „Promena imperije ili rehabilitacija ugronacizma“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga