NVO: SNS u Novom Sadu zatvorio mesne zajednice za udruženja građana

“Zahtevamo da mesne zajednice budu otvorene za građane i udruženja građana i da se ukine sadašnja despotska praksa"

13. apr 2018

Udruženje građana Grupa za konceptualnu politiku i Omladinski centar CK 13 iz Novog Sada uputili su danas otvoreno pismo i apel čelnicima grada i odgovornima za sprovođenje projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za otvaranje mesnih zajednica za građane i njihova udruženja na teritoriji glavnog grada Vojvodine, umaesto da – kao što je sada slučaj – služe uglavnom političkim partijama.

“Smatramo da je neophodna departizacija i revitalizacija javne i lokalne uprave i samouprave na svim nivoima. Direktna demokratija građana započinje na nivou lokalne samouprave i stoga mesne zajednice smatramo važnim kako za građane, tako i za naš rad i aktivizam”, navodi se u tekstu apela.

Upozorili su da mesne zajednice u Novom Sadu danas služe isključivo kao prostori za administrativnu i prostornu logistiku za lokalne odbore političkih partija na vlasti, umesto da ti prostori služe pre svega građanima.

Ocenjuje se da je taj trend posebno uočljiv od prošlog leta, nakon održanih izbora za savete i nadzorne odbore mesnih zajednica u Novom Sadu, čije mandate su u apsolutnom obimu osvojili kandidati Srpske napredne stranke (SNS).

U apelu su upozorava na činjenicu da se mesne zajednice od tada zatvaraju za udruženja građana, a pojedini predsednici saveta mesnih zajednica iz SNS-a, bez ikakvog obrazloženja, ne komuniciraju sa udruženjima i sebi daju za pravo da ne odgovaraju ni usmeno ni pisanim putem na više od 20 zvanično upućenih dopisa i zahteva za ustupanje termina i prostora za organizovanje i održavanje javnih događaja, kao što su tribine i javne diskusije.

Upozorili su i da nadležni organi lokalne vlasti u Novom Sadu ignorišu ovaj problem, a u svemu tome učestvuju i predstavnici Fondacije Novi Sad 2021, koja se bavi programima u sklopu projekta Evropske prestonice kulture.

“Zahtevamo da mesne zajednice budu otvorene za građane i udruženja građana u okvirima njihove zakonom predviđene uloge, što sada nije slučaj, a da, pri tome, ta otvorenost ne zavisi od dobre volje pojedinaca u njihovim organima”, piše u apelu.

Naveli su da su iz odgovora nadležnih organa vlasti razumeli da predsednici saveta mesnih zajednica imaju “diskreciono pravo” da odrede kome će dati prostor mesnih zajednica na korištenje a kome neće, te da, mimo bilo kakvih načelnih dogovora i pisanih pravila, prioritetno pravo korišćenja prostora imaju političke partije, udruženja penzionera i humanitarne organizacije, i to na bazi ličnog nahođenja predsednika ili saveta mesne zajednice.

Ocenjuje se da je takva “diskreciona” praksa “pre despotska nego demokratska” i dodaje da se moraju uspostaviti proceduralni okviri za korišćenje prostora mesnih zajednica, i to tako da sva udruženja građana moraju imati jednako pravo na korišćenje termina i prostorija mesnih zajednica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga