NVO: Skupština Srbije treba da usvoji deklaraciju o genocidu u Srebrenici

Žene u crnom obeležiće u nedelju, 10. jula, 21. godišnjicu genocida u Srebrenici na Trgu Republike u Beogradu

08. jul 2016

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas poslanike Skupštine Srbije da 11. jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, usvoje deklaraciju kojom će osuditi taj zločin i time se jasno distancirati od negiranja politike genocida.

Direktorka te nevladine organizacije (NVO) Anita Mitić rekla je agenciji Beta da će se se članovi te i drugih NVO okupiti 11. jula uveče ispred zgrade državnog parlamenta kako bi zapalili sveće i odali poštu srebreničkim žrtvama.

Svim poslanicima upućen je još u junu poziv da dođu na komemorativni skup koji će biti organizovan od 20.00 ispred zgrade Skuštine Srbije.

Nekoliko nevladinih organizacija, među kojima su Jukom, Kuća ljudskih prava i Fond za humanitarno, zajedno su sa Inicijaivom mladih ranije takođe pozvali poslanike da učestvuju na komemorativnom skupu koji će ispred zgrade Skupštine biti organizovan u znak sećanja na žrtve genocida.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, ali bez pominjanja genocida.

Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Žene u crnom u nedelju na Trgu Republike u crnini i ćutanju zbog Srebrenice

Nevladina organizacija Žene u crnom obeležiće u nedelju, 10. jula, 21. godišnjicu genocida u Srebrenici na Trgu Republike u Beogradu, objavljeno je danas na sajtu te organizacije.

Žene u crnom će scenskom akcijom „Srebrenica 8372“ obeležiti zločine tako što će stajati u crnini i ćutanju na centralnom beogradskom trgu.

Prethodno će u Novom Pazaru biti prikazani dokumentarni filmovi o Srebrenici u produkciji grupe za videoaktivizam Žena u crnom.

Ta nevladina organizacija najavila je i da će ići na komemoraciju koja se održava u ponedeljak, 11. jula, u Potočarima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga