NVO: Sećanje na Srebrenicu ispred Narodne skupštine

Aktivisti će leći na tlo ispred skupštinskog zdanja

02. jul 2015

Deset nevladinih organizacija najavile su danas da će, u znak solidarnosti sa žrtvama u Srebrenici i povodom 20 godina od zločina, 11. jula organizovati akciju ispred Narodne skupštine u Beogradu, kada će aktivisti tih organizacija leći na tlo ispred skupštinskog zdanja.

Kako je rekao Đorđe Bojović iz Inicijative mladih za ljudska prava na konferenciji za novinare, akcija pod nazivom „Sedam hiljada“ ima za cilj da pokaže saosećanje sa stradalim muslimana u Srebrenici i da se usprotivi, kako su kazali, sve češćim pokušajima „osporavanja, relativizacije i opravdavanja srebreničkog genocida“.

On je naveo da je želja svih koji podržavaju tu akciju da 11. jula budu ispred Skupštine, pozivajući građane da se pridruže i dodajući da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na slobodu okupljanja.

NVO smatraju da ta akcija, koja se izvodi povodom obeležavanja 20. godišnjice Srebrenice, ne sme „imati opravdanje zabrane okupljanja ispred Skupštine u vidu sednice Narodne skupštine“, smatra Bojović.

Akcija „Sedam hiljada“ organizuje se na inicijativu novinara Dušana Mašića koji je predložio da sedam hiljada ljudi legne ispred Doma Narodne skupštine u znak sećanja na srebreničke žrtve.

Organizacije civilnog društva koje podržavaju tu akciju su Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Hartefakt fond, Beogradski centar za ljudska prava, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Sivil rajt defenders i Građanske inicijative.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga