NVO: Rasizam u komentaru urednika Politike

Politika - najstarije šovinističko glasilo na Balkanu

19. mar 2012

Koalicija za pristup pravdi osudila je danas komentar urednika lista „Politika“ o krađi bakarnih kablova ističući da je otvoreno rasistički i zatražila da se izvini romskoj populaciji i tekst povuče sa sajta.

Ta NVO navodi da je novinar Ozren Milanović u tekstu „Samo su lopovi revnosni“ objavljenom 13. marta u „Politici“, komentarišući krađu bakarnih kablova na pancevackom mostu, Rome kvalifikovao kao one koji se isključivo bave lopovlukom.

Pored toga, NVO navodi da urednik rubrike „Hronika“ okrivljuje sudije da zbog reakcija nevladinih organizacija ne smeju da reaguju.

„Njegov komentar uklapa se u matricu koja podstiče rasizam, po kojoj su Romi ti koji kradu, uživajući zaštitu NVO i drugih ‘faktora’, dok se ‘ogromna sredstva ulažu u njihovu ‘inkluziju'“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, posebno je skandalozna činjenica da je „Politika“, list u većinskom vlasništvu države Srbije, objavila komentar koji podstiče diskriminaciju i podgreva mržnju prema Romima.

U saopštenju se dodaje da je izlišno komentarisati koliko je takvim tekstom prekršen Kodeks novinara Srbije.

NVO navodi da je će se povodom tog slučaja obratiti poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Ozren Milanović je u tekstu napisao da su „Kradljivci ove ‘robe’ gotovo po pravilu, otvoreno treba reći, romske nacionalnosti. Ništa im, dakle, nije sveto, zaređali su, ne staju! Na meti su oluci, šahtovi, cevi, kablovi, biste, spomenici, saobraćajni znaci, na udaru su mostovi, kapele na grobljima, škole, obdaništa…“

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga