NVO: Poziv političkim strankama da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe

"Nema razloga za njihovo direktno uključivanje u bilo kakve promotivne aktivnosti"

30. maj 2020

Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta pozvali su danas političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, jer zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva, saopštio je Centar za prava deteta.

U saopštenju se navodi da političke partije u svojim programima moraju jasno da definišu na koji način će unaprediti život dece u Srbiji, posebno one iz osetljivih grupa, a političkim partijama se sugeriše da „uvaže mišljenje i stavove dece“, uz napomenu da „nema razloga za njihovo direktno uključivanje u bilo kakve promotivne aktivnosti“.

„Treba definisati razliku između kvaziparticipacije i manipulacije decom od njihovog stvarnog učestvovanja u društvenom životu, gde se mora voditi računa o njihovoj zrelosti i uzrastu“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog toga je i upućen poziv političkim partijama da podrže inicijativu i obavežu se na poštovanje Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba.

„Prijatelji dece su u 2019. godini objavili ‘Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe i Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba’, u nameri da se deca zaštite a javnost senzibiliše. Na poštovanje ovih dokumenata potpisivanjem memoranduma o razumevanju izjasnilo se 11 medijskih kuća i sedam političkih partija“, navodi se u saopštenju.

Iz Centra za prava deteta navode da je istovremeno pokrenuta platforma decaimediji.com na kojoj građani mogu da prijave ove oblike zloupotrebe dece.

„Roditelji davanjem saglasnosti za učestvovanje dece u određenim sadržajima, daju formalno zakonski pristanak, ali često nesvesno i sami učestvuju u manipulaciji decom. Izražavamo zabrinutost jer nedostaju važna zakonska rešenja, kojima bi se uspostavio adekvatan normativni okvir u oblasti prava deteta“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi „Vlada Srbije, posle dve godine rada na Zakonu o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta, u Planu rada za 2020. godinu nije predvidela da se među aktima koje predlaže Narodnoj skupštini nađe i Predlog ovog zakona“.

„Prijatelji dece Srbije predložili su da Zakon bude dopunjen članovima o sprečavanju političke i medijske zloupotrebe dece“, navodi se u saopštenju, i dodaje da je „Nacionalni plan akcije za decu istekao 2015. godine“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Izborna mašina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga