NVO: Povući predložene izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama

"Predložena rešenja ugrožavaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju novcem građana"

13. apr 2018

Više od 60 organizacija civilnog društva i medija pozvalo je danas Vladu Srbije da povuče rešenja iz Nacrta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jer se, kako se navodi, predloženim rešenjima smanjuje dostignuti nivo prava građana.

U pozivu, koji je prenela CRTA, upozoreno je da predložena rešenja ugrožavaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju novcem građana ili raspolažu značajnim javnim resursima i povećavaju pravo vlasti da izbegava pitanja o odgovornosti za upravljanje javnim institucijama.

Kao ključne probleme u Nacrtu zakona izdvojeno je „izuzimanje dela preduzeća koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad, kao i legalizovanje opstrukcije ostvarivanja prava na pristup informacijama uvođenjem mogućnosti da organi vlasti vode upravni spor protiv rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“.

Organizacije su dodale i da je propuštena prilika da se predvidi efikasniji sistem izvršenja poverenikovih odluka i pozvale zainteresovane građane da se pridruže u odbrani prava tako što će popuniti jednostavan onlajn formular sa komentarima na Nacrt zakona pre 19. aprila, kada se završava javna rasprava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga