NVO: Potrebna defašizacija društva

"Da glasnije i hrabrije govorimo o antifašizmu i da počnemo da menjamo stvari u Srbiji"

09. maja 2018

Tokom narednih osam meseci vojvođanske nevaladine organizacije sprovodiće projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“, čiji cilj je da se ukaže na štetne posledice stavova i akcija sa obeležjima fašizma, neonacizma i ekstremizma u Srbiji, i otvori mogućnosti za kritičko delovanje i suprotstavljanje ovakvim idejama i praksama, najavila je Marija Srdić iz Centra za podršku ženama, predstavljajući ovaj program na Akademiji Antifašističke koalcije održane u Novom Sadu povodom Dana pobede.

Marija Srdić je kazala da je cilj projekta ukazivanje na ekstremističke pojave i suprostavljanje fašizaciji društva, zbog čega će deo aktivnosti biti usmeren na mapiranje fašističkih i ekstremističkih organiazcija, u kojem će učestvovati mladi naučnici, studenti i novinari, a rezultati će biti predstvljeni u nekoliko gradova Vojvodine.

„Do okupljanja u antifašističke koalicije došlo je zbog izostanka reakcije države na brojne ektremističke napade kojima su bili izloženi oni koji se usude da na njih ukažu, a među kojima je bila i narodn aposlanica Marinika Tepić koja se usudila da javno pita šta rade strani ekstremisti u Srbiji, nakon čega joj je upućena lavina pretnji. U međuvremenu je bilo još puno povoda za reagovanje, od inicijative za promenu imena grada Zrenjanina do brojnih drugih. I ovaj projekat je deo te naše reakcije, koji nam omogućava da glasnije i hrabrije govorili o antifašizmu i da bismo počeli da menjamo stvari u Srbiji“, rekla je Marija Srdić.

Radivoje Jovović iz Vojvođanskog kluba istako je da je da postoji mnogo predrasuda među mladima u Srbiji, posebno kad je u pitanju antifašistička tradicija.

Prema njegovim rečima, zbog toga je važno da mladi budu učesnici ovakvog projekta, jer će imati priliku da istražuju ove opasne fenomene.

„Nijje ovde reč samo o fašiznu i nacizmu, već i o poznavanju pojma demokratije. A u našem školstvu nema dekvatnog obrazovanja u tom pogledu. Mi ćemo se truditu da im u oviru ovog programa pružimo obuku o ovim temeljnim politčkim pojmovima, kako bi mogli da razumeju značaj antifašizma i antifašističke tradicije, odnosno kako bi saznali ko je bio Srđan Aleskić ili Žarko Zrenjanin, ili Dimitrije Tucović“, naveo je Jovović, dodavši da je Srbiji neophodna defašizacija i novo pokretanja procesa demokartizacije.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i Vojvođanska Antifašistička koalicija, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

U okviru projekta objavljen je javni poziv i konkurs za studente, aktiviste nevladinog sektora i mlade novinare za učešće u istraživanju u kojem bi se prikupile i dokumentovale činjenice o aktuelnim oblicima ekstremizma i njegovom uticaju na društvo.

Javni poziv i konkurs može se preuzeti na ovom linku, na našem portalu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga