- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NVO: Poštovati zaključke Londonske konferencije

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se danas navršilo 20 godina od održavanja Londonske mirovne konferencije, na kojoj je Srbija bila obavezana da Vojvodini vrati sva ustavna prava koja joj je oduzeo Miloševićev režim.

Vojvođanski klub je u saopštenju za javnost naveo da je sedam od osam republika i pokrajina bivše SFRJ u međuvemenu steklo nezavisnost i ocenio da je jedino pitanje Vojvodine ostalo nerešeno.

Na međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji, koja je održana u Londonu od 26. do 28. avgusta 1992. godine, Srbija i Crna Gora bile su obavezane da će obustaviti intervenciju preko granica sa Bosnom i Hercegovinom, ali i da će građanima Kosova i Vojvodine vratiti sva građanska i ustavna prava i da će osigurati poštovanje građanskih prava  stanovnicima Sandžaka.

“Ukoliko Srbija i Crna Gora… zaista nameravaju da ispune ove obaveze na delu kao i na rečima, one će ponovo zauzeti dostojno mesto u međunarodnoj zajednici. Biće im omogućeno da trguju, da primaju pomoć… U suprotnom, Savet bezbednosti će biti pozvan da primeni oštre sankcije koje će voditi njihovoj potpunoj izolaciji”, pisalo je u odlukama Londonske mirovne konferencije.

Na toj konferenciji učestvovali su generalni sekretar UN, predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti, 12 država Evropske zajednice, zatim predstavnici SR Jugoslavije (Srbije I Crne Gore) i četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja, kao i Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Međunarodnog Crvenog krsta i drugi.

Vojvođanski klub je u saopštenju za javnost ponovio zalaganje da se donese novi ustav Srbije, kao i da se Srbija uredi kao federalna država, sastavljena od Republike Srbije I Republike Vojvodine.

Ta nevladina organizacija pozvala je sve provojvođanske snage da se objedine oko tih zahteva, kako bi se zaustavilo dalje propadanje pokrajine.

“Ukidanje ustavnih prava  doprinelo je da Vojvodina siromaši, a republička statistika svrstala je pokrajinu u nedovljno razvijene regione države Srbije, koja zaostaje za centralnim delom Srbije za pet odsto i u kojoj je nezaposlenost iznad 27 odsto”, piše u saopštenju.

Podseća se da je u bivšoj SFRJ Vojvodina, uz Sloveniju i Hrvatsku, bila najrazvijeniji deo te države.

“Poštovanje zaključaka Londonske konferncije i vraćanje ustavnih prava građanima Vojvodine obaveza su i međunarodne zajednice i države Srbije”, poručio je Vojvođanski klub.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!