NVO ponovo pitaju po čijem nalogu je prekrečen mural u Novom Sadu

"Ko je to naredio, na osnovu kojih dozvola i zbog čega”

23. mar 2017

Četiri nevladine organizacije upitale su danas nadležne kako je moguće da se ni posle osam dana ne zna ko je i po čijem naređenju prekrečio mural poznatog francuskog umetnika Gijoma Albi Remeda u centru Novog Sada.

“Ni osam dana nakon što je prekrečen mural koji je 2009. godine oslikao svetski poznati francuski umetnik Gijom Albi Remed, javnost nije informisana o tome ko stoji iza tog čina. Od predstavnika gradskih vlasti tražimo da istraže slučaj prekrečavanja murala, da javno kažu ko je to naredio, na osnovu kojih dozvola i zbog čega”, navodi se u saopštenju za javnost.

Zatražili su od direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu da javno kaže kako je moguće da je neko prekrečio zid koji je u njihovoj nadležnosti i da li im je neko i ko tražio saglasnost za to, te da li su kao vlasnici slučaj prijavili policiji.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić je u ponedeljak saopštio da Novi Sad “podržava urbanu umetnost, zbog čega će u narednom periodu utvrditi šta se desilo sa muralom francuskog umenika Remeda”.

U istom saopštenju, Rožić je naveo da se planira da se u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada u narednih nekoliko godina obezbedi prostor za više murala domaćih i priznatih svetskih umetnika.

“Predlažemo nadležnima u Novom Sadu da prvo pozovu umetnika Remeda čiji je mural bez obrazloženja, bez njegovog znanja, bez konsultacija umetničke javnosti, netransparentno uklonjen, i da mu ponude oslikavanje novih murala kako bi se ispravila velika šteta i nepravda koja je naneta i umetniku i gradu Novom Sadu”, navele su nevladine organizacije u saopštenju za javnost.

Mural “Jedina istina” nastao je 2009. godine, na inicijativu Umetničke asocijacije “Inboks”, kada je Novi Sad dobio jedno od prvih umetničkih dela tog tipa.

Radovi francuskog umetnika Remeda krase najveće svetske metropole, kao i Beograd.

Mural je prekrečen 16. marta, bez prethodne najave i objašnjenja. Krečenje je obavila privatna firma, čiji radnici nisu rekli po čijem nalogu to rade i imaju li neophodne dozvole za promenu izgleda zgrade koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Nekoliko stotina građana protestovalo je u nedelju zbog krečenja murala i zatražili odgovore od nadležnih.

“Interesovanje građana za prekrečeni mural u Novom Sadu ne jenjava. Nastavićemo da tražimo odgovore, nećemo pristati na cenzuru, ni kada je reč o cenzuri u umetnosti”, navele su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Pokret Podrži RTV, New Point of Culture, Upravni odbor Nezavisne kulturne scene Srbije, Upravni odbor Nezavisne kulturne scene Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga