NVO: Ponašanje nadležnih vlasti za osudu

Životna sredina je prepoznata kao jedna od najproblematičnijih oblasti u procesu pristupanja Evropskoj uniji

01. jul 2014

Nevladina organizacija Centar modernih veština osudila je danas ponašanje nadležnih vlasti koje je, kako su naveli, dovelo da je životna sredina prepoznata kao jedna od najproblematičnijih oblasti u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Ova situacija je kulminirala lošim izveštajem Evropske komisije o napretku koji je predstavljen predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a koji je tom prilikom izjavio da u izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU“, navodi se u saopštenju Centra.

Oni su naveli da životna sredina u mandatu prethodne Vlade Srbije „skoro da nije bila vidljiva“, a da se nadležni nisu oglašavali povodom apela civilnog sektora.

„Time što se sektor životne sredine premeštao od ministarstva do ministarstva, bez adekvatne posvećenosti izvršne vlasti, došlo je do zaustavljanja procesa unapređenja zakona i zaustavljanja javne rasprave po oblastima“, saopšteno je.

Iz Centra su istakli da je ova oblast važna i sa aspekta pridruživanja Srbije EU, jer se započinjanje pregovora oko poglavlja 27 koje obuhvata životnu sredinu i klimatske pregovore očekuje uskoro.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je ranije da u izveštaju o napretku Srbije ima pet crvenih oblasti, a da je jedna posebno crvena – to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga