NVO: Pomoć za stambeno zbrinjavanje Roma izbeglica

Romi ne mogu samostalno da učestvuju u Regionalnom stambenom programu, bez podrške na terenu

03. jul 2014

Nevladine organizacije okupljene oko Igmanske Inicijative ocenile su danas da Romi, koji su izbeglice u Srbiji, ne mogu samostalno da učestvuju u Regionalnom stambenom programu, bez podrške na terenu.

Zbog toga su pokrenule projekat „Civilni monitoring regionalnog stambenog programa sa posebnim osvrtom na stambeno zbrinjavanje Roma“, koji je usmeren na pomoć Romima, kao „ranjivoj“ kategoriji izbeglica.

Regionalni stambeni program, koji sprovodi Komeserijat za izbeglice Srbije, predviđa da će u narednih 15 godina biti zbrinuto 16.780 porodica, među kojima je i veliki broj Roma.

Član ekspertskog tima za analizu Igmanske inicijative Ratko Bubalo rekao je na skupu u Novom Sadu, da su Romi u ranjivom položaju zbog uslova u kojima žive, raširenog siromaštva, nepismenosti i nerešenog statusa, kao i da će se projekat fokusirati na pomoć „od kuće do kuće“.

„Nadležne institucije nemaju podatke gde ti ljudi žive, koje su njihove stambene potrebe i koja je vrsta stambenog rešenja za njih najpovoljnija. Zato će se naše aktivnosti dešavati na terenu, od kuće do kuće, gde ćemo beležiti stanje“, kazao je Bubalo.

On je naglasio da će projekat podrazumevati pravnu pomoć, pomoć za popunjavanje dokumentacije na konkursima za stambeno zbrinjavanje, kao i informativnu kampanju, u kojoj će biti informisani o svojim pravima.

„Pokazalo se da kampanja preko medija nije dovoljno delotvorna, posebno ako se uzme u obzir činjenica da 35 odsto romskih kuća nema struje. Zato se mora ići na lice mesta“, kazao je Bubalo.

On je upozorio da se ne može postići dobar rezultat ako posle rada na terenu i prikupljanja podataka i dokumentacije, ne bude komunikacije s Komesarijatom za izbeglice, jer je ta institucija vodeća u sprovođenju Regionalnog stambenog programa.

Dodao je da će Komesarijat tada biti pozvan da raspiše konkurse u onim opštinama gde se ta najugroženija lica nalaze.

Projekat „Civilni monitoring regionalnog stambenog programa sa posebnim osvrtom na stambeno zbrinjavanje Roma“ podržala je Fondacije za otvoreno društvo iz Budimpešte.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga