NVO: Pojedini mediji izjednačavaju protestante sa satanistima

Takav način izveštavanja za posledicu može imati talas nasilja protiv protestantskih verskih zajednica

20. nov 2014

Centar za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada najoštrije je danas osudio pisanje pojedinih medija o “sektama” u Srbiji i ocenio da se u takvim tekstovima “na perfidan način” u isti koš sa satanističkim kultovima stavljaju male protestantske verske zajednice.

Ta nevladina organizacija je u saopštenju za javnost upozorila da takav način izveštavanja za posledicu može imati talas nasilja protiv protestantskih verskih zajednica i podsetila da su se takvi incidenti u prošlosti u više navrata ponavljali.

Podseća se da je tokom poslednje dve decenije nadležnim organima prijavljeno mnogo raznih oblika verbalnog i fizičkog nasilja kojeg su trpili građani Srbije zbog svoje verske pripadnosti, ali odgovorni za ove prestupe nikada nisu bili kažnjeni, već se u izveštajima policije navodilo da je nasilje delo nepoznatih maloletnih prestupnika i vandala.

“Treba napraviti razliku između destruktivnog satanističkog kulta i verske organizacije ili crkve. Ovakvom retorikom stigmatizuju se crkve protestantske provenijencije, lojalni građani Srbije, javnost se dezinformiše a prava ovih verskih zajednica bivaju povređena”, piše u saopštenju koje je potpisao direktor Centra Nikola Knežević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga