NVO: Patrijarh odobrava odlikovanje Šešelju

Patrijarh ne vidi problem u onome što Vojislav Šešelj predstavlja, a naročito njegova pogubna politika

31. maja 2015

Centar za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada izrazio je zabrinutost zbog javnog odgovora patrijarha SPC Irineja predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i ocenio da je patrijarh tako potvrdio da ne vidi nikakav problem u Šešeljevoj pogubnoj politici.

Ta nevladina organizacija je ocenila da je patrijarh na taj način potvrdio da za njega ne predstavlja problem činjenica da je vladika Filaret odlikovao Šešelja.

“Štaviše, patrijarh je u svojoj izjavi potvrdio problematičnu činjenicu da pomenuto odlikovanje odobrava. Smatramo veoma zabrinjavajućim da poglavar Crkve ne vidi problem u onome što Vojislav Šešelj predstavlja, a naročito njegova pogubna politika koja je devedesetih godina odnosila żrtve a i danas uzburkava strasti i podiže tenzije”, navodi se u saopštenju.

Centar za istraživanje religije, politike i društva pozdravio je najavu da će biti formirana zajednička komisija Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve koja će se baviti proučavanje uloge katoličkog nadbiskupa Alojzija Stepinca za vreme Drugog Svetskog rata.

“To vidimo kao početak usaglašavanja oko bitnih istorijskih razmimoilaženja, čiji bi pozitivni rezultat imao i značajne implikacije na dalji razvoj dobrosusedskih odnosa”, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da dve crkve na taj način ujedno imaju i priliku da usaglase i približe stavove o minulim konfliktima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga