NVO: Otkriti napadače na CK13

Oko 60 nevladinih organizacija u otvorenom pismu direktoru policije Miloradu Veljoviću zahteva hitno otkrivanje napadača na Omladinski centar CK13

08. avg 2011

Oko 60 organizacija civilnog društva iz Srbije uputilo je danas otvoreno pismo direktoru policije Miloradu Veljoviću povodom učestalih napada na Omladinski centar CK 13 u Novom Sadu, ali i drugih incidenata koji su se u poslednje vreme  zbili na teritoriji Vojvodine.

Organizacije civilnog društva izrazile su nezadovoljstvo što MUP Srbije do sada nije otkrio počinioce niti jednog od mnogih napada na Omladinski centar i zahtevaju od Veljovića da se napadači hitno pronadju i izvedu pred pravosudne organe.

-Imamo utisak da ni policija ni predstavnici drugih državnih organa ovim napadima ne posvećuju potrebnu pažnju, čime se praktično huligani ohrabruju – ocenjuje se u pisamu i dodaje da su – rezultat loše reakcije države, sve učestaliji incidenti na teritoriji Vojvodine.

NVO su podsetile da je samo u nekoliko dana, osim na CK13, izvršen napad i na Islamski centar u Novom Sadu, kao i na Crnogorski kulturni centar u Lovćencu.

– Očekujemo od vas da pronadjete napadače i na ove institucije, i da kroz istragu utvrdite da li su incidenti na bilo koji način medjusobno povezani – navodi se u pismu.

Na prostorije Omladinskog centra izvršena dva napada u roku od četiri dana, a poslednji se desio 1. avgusta uveče, kada je nepoznata osoba na ulaz u dvorište Omladinskog centra ubacila eksplozivnu napravu poznatiju kao „topovski udar“.

Kopije pisma poslate su i na adrese predsednika i premijera Srbije, premijera Vojvodine, ministra unutrašnjih poslova, republičkog i pokrajinskog ombudsmana, kao i na adrese šefa Delegacije EU u Srbiji i šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

U ime potpisnika, pismo je poslalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga