NVO osudile odbijanje izgradnje spomenika žrtvama Srebrenice

Mirovni pokret Žene u crnom i učesnici inicijative za podizanje spomen-obeležja žrtvama Srebrenice kritikovali su danas odluku Komisije za spomenike i nazive ulica Beograda da odbije taj predlog. Oni su najavili da će zahtev za podizanje spomenika žrtvama Srebrenice na teritoriji Beograda uputiti Skupštini Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću

17. mar 2011

Mirovni pokret Žene u crnom i učesnici inicijative za podizanje spomen-obeležja žrtvama Srebrenice kritikovali su danas odluku Komisije za spomenike i nazive ulica Beograda da odbije taj predlog.
Oni su najavili da će zahtev za podizanje spomenika žrtvama Srebrenice na teritoriji Beograda uputiti Skupštini Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.
U saopštenju se navodi da je inicijativa za podizanje spomenika srebreničkim žrtvama odbijena bez javne rasprave, uz obrazloženje da to spomen obeležje treba da bude podignuto na mestu na kojem se zločin i dogodio.
„Obrazloženje Komisije nije samo dokaz cinizma prema žrtvama, već simbolički nastavak ubijanja time što se ne uvažava njihovo dostojanstvo“, navodi se u saopštenju.
U inicijativi su učestvovali pokret Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dah teatar, dežurni tim Art-klinike, umetnička grupa Škart i nekoliko stotina građana koji su podržali taj predlog.
Predsednik Komisije za spomenike i nazive ulica Beograda Slobodan Stanimirović rekao je agenciji Beta da je inicijativa za podizanje spomen obeležja žrtvama Srebrenice dostavljena tom telu 11.  novembra 2010. godine, a da je taj predlog odbijen na sednici 31. januara.
„Vodili smo se činjenicom da svaki događaj treba da se obeleži na mestu na kome se dogodio i da se država jasno izrazila o događajima u Srebrenici“, rekao je Stanimirović.
On je rekao da je u toku izrada projektne dokumentacije za spomenik svim stradalima u ratovima na prostoru Jugoslavije ’90-tih, koji će biti postavljen na Savskom trgu.
Stanimirović je ocenio da događaj u Srebrenici zaslužuje da bude obeležen spomenikom, ali na mestu na kome se i desio, a ne u nekom drugom gradu, jer bi to bilo neprimereno prema žrtvama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga