NVO: Očekujemo 0,1 odsto budžeta za servis personalne asistencije

“Zbog nacionalizma, teme koje se tiču življenja života i onoga što je ljudima potrebno ne dolaze na red”

18. apr 2016

Nevladina organizacija Centar Živeti uspravno saopštila je danas da nakon lokalnih izbora u Novom Sadu očekuje od gradskih vlasti da izdvoje najmanje 0,1 odsto iz gradskog budžeta za finansiranje servisa personalne asistencije za osobe sa invaliditetom.

Ta organizacija je navela da bi se na taj način omogućilo direktno finansiranje usluge za 40 do 50 korisnika i dodala da su tu inicijativu podržale Nova stranka, Demokratska stranka, Zelena stranka, Socijaldemokratska stranka, a podršku su najavili i predstavnici Levice Srbije.

Centar Živeti uspravno saopštio je da nije tražio podršku od stranaka esne orijentacije i stranaka koje su učestvovale u odlučivanju kad su se na prostoru Jugoslavije vodili ratovi čije su posledice siromaštvo, veliki broj hronično obolelih i osoba koji su u ratovima i zbog njih stekli trajna oštećenja i oboljenja.

“Zbog nacionalizma i odbrane nacionalnog identiteta, teme koje se tiču življenja života i onoga što je ljudima potrebno ne dolaze na red”, ocenjuje se u saopštenju.

Preduslovi za samostalan život osoba sa invaliditetom jesu odgovarajuće usluge, pre svega različiti oblici asistenciji i prevod na znakovni jezik, pristupačnost i međusobna podrška zasnovana na sličnom iskustvu.

Centar Živeti uspravno je sproveo i onlajn istraživanje u kojem su učestvovale 74 osobe, od kojih je oko 69 odsto ispitanika odgovorilo da redovno izlazi na izbore.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga