NVO: Obezbeđenje gradilišta fabrike Linglong sprečilo holandske novinare da snime prilog

"Podsećamo državne organe da su dužni da omoguće javni red i mir i poštovanje zakona na čitavoj teritoriji države"

18. maj 2021

Nevladina organizacija Građanski preokret upozorila je danas da je obezbeđenje gradilišta fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina fizički sprečilo novinarsku ekipu iz Holandije da snimi izjavu jednog aktiviste ispred budućeg pogona.

Iz udruženja su naveli da su pripadnici obezbeđenja najpre pokušali da ubede novinare državne RTV NOS (Nederlandse Omroep Stichting) da nemaju pravo da snimaju a da su, pošto im je rečeno da se snima javni prostor i građanin koji na ulici daje izjavu, „uskakali između kamere, novinara i aktiviste“.

„U jednom trenutku su fizički odgurnuli snimatelja i kameru pa su novinari zapretili zvanjem policije. Obezbeđenje gradilišta je vikalo na kineskom i engleskom jeziku, unosilo se u lice novinarima, snimatelju i aktivisti Ivanu Živkovu a zatim im fotografisalo vozila tablice. Sve se to dešavalo na javnom putu, stotinak metara dalje od gradilišta Linglonga“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da taj incident „pokazuje da se kompaniji Linglong, pored svih drugih privilegija koje je dobila u Srbiji, toleriše i pokušaj da uređuje pravila ponašanja na našim ulicama“.

„Podsećamo državne organe da su dužni da omoguće javni red i mir i poštovanje zakona na čitavoj teritoriji države“, naveli su iz Građanskog preokreta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jadni servis
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga