NVO o napadima 8. marta: Borba za ravnopravnost žena još uvek traje

"Prvi uslov dostojanstvenog rada je da živimo bez straha, vređanja, fizičkih napada i seksualnog nasilja"

13. mar 2019

Više nevladinih organizacija osudilo je danas „mizogine i homofobne napade“ koji su se kako se navodi, dogodili 8. marta u Srbiji i zatražilo da ti slučajevi budu brzo procesuirani ali i da mediji „adekvatno“ izveštavaju o tim incidentima i da „bez relativizacije i razvodnjavanja doprinesu osudi nasilnog ponašanja i razvijanju političkog dijaloga ka rešenjima koja u prvi plan stavljaju interese žrtve“.

Navodeći da su ti incidenti „podsetili da borba za ravnopravnost žena još uvek traje“, nevladine organizacije su ocenile u saopštenju da su u svim tim slučajevima „žene koje se hrabro bore protiv patrijarhata napadnute na način na koji se rodno zasnovano nasilje odvija svaki dan“.

„Obeležavanje 8. marta bilo je prilika da skrenemo pažnju na ugrožavanje ženskih radnih prava, ali svi ovi incidenti podsetili su nas da je prvi uslov dostojanstvenog rada da živimo bez straha, vređanja, fizičkih napada i seksualnog nasilja. Učešće žena u javnom i političkom životu ne treba da bude čin individualne hrabrosti, već normalan društveni proces u kome tražimo rešenja u korist cele zajednice“, ocenile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Inicijativa žena Srbije, Inicijativa Ne davimo Beograd, Udruženje za radna prava žena – ROZA, Centar za ženske studije, Inicijativa #MameSuZakon, Sekcija žena UGS NEZAVISNOST, Rekonstrukcija Ženski fond, Društveni centar Oktobar, Levi samit Srbije, Alternativni centar za devojke, BeFem, Žene u crnom, Impuls iz Tutina, Organizacije za promociju aktivizma OPA, Da se zna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga