NVO: Nije sprovedena nijedna ključna reforma

Praksa najavljivanja hapšenja, objavljivanja detalja iz istrage i kršenja pretpostavke nevinosti u tabloidima

31. mar 2014

Okvir u kome su se ostvarivala ljudska prava u Srbiji u 2013. nije bio na zadovoljavajućem nivou, nijedna ključna reforma iako najavljena nije sprovedena, i dalje se krše prava manjina, a u medijima vladaju tabloidizacija i autocenzura, rečeno je danas na predstavljanju godišnjeg izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava.

Na predstavljanju godišnjeg izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava rečeno je da je diskriminacija široko rasprostranjena društvena pojava u Srbiji, a da su posebno ugroženi Romi koji su najugroženija grupa izložena nasilju, zatim LGBT populacija, pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom.

„U takoreći svakodnevnoj predizbornoj atmosferi koja je preovladavala u 2013. teško je bilo sprovoditi bilo kakve reforme tako da mnoga predizborna obećanja i posle više od godinu dana nisu ispunjena“, kazala je Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Ona je rekla da u 2013. godini nije došlo do smanjena zaposlenih u administraciji, depolitizacije i profesionalizacije javnih službi, nego je uočljiva pojačana partokratija – postavljenje partijskih kadrova na ključna, rukovodeća mesta i na funkcije u javnim preduzećima, a da se reforma pravosuđa odvija veoma sporo.

„Koalicija na vlasti najavljivala je 2013. kao godinu reformi, unapređenja pravnog okvira u kojima se ostvaruju i poštuju ljudska prava. Ipak, godina nije obeležena nekim bitnim ključnim reformama u sektorima u kojima je to neophodno“, kazala je Petrovićeva.

Petrovićeva je kazala da je, uz praksu najavljivanja hapšenja, objavljivanja detalja iz istrage i kršenja pretpostavke nevinosti u tabloidima, prisutna i opasna praksa da se borba protiv kriminala i korupcije često u medijima koristi i za diskreditaciju pojedinaca.

„Zabrinjavajući je trend sve veće kontole medija od strane pojedinaca na vlasti što vodi u raširenu autocenzuru“, kazala je Petrovićeva.

Novinar Ivan Protić je kazao da je stanje u medijima „zabrinjavajuće“, da vlast i centri moći nameravaju to stanje da učine još nepodnošljivijim u smislu jačanja kontrole medija umesto stvaranja uslova za njihovu demokratizaciju.

„Mediji se sve više i sve brže približavaju ulozi portparola politčkih i ekonomskih centara moći“, kazao je Protić i dodao da je na delu ubrzana tabloidizacija medija.

Nikola Kovačević je kazao da se curenjem informacija iz istrage stvara atmosfera linča i da se u medijima krši pretpostavka nevinosti, a da se mera pritvora koja ugrožava pravo na slobodu i bezbednost ličnosti upotrebljava više nego što je potrebno.

U 2013. godini, kako je rekla Sonja Tošković, nisu unapređena ekonomska i socijalna prava, najveća boljka tržista rada je i dalje siva ekonomija, reforme u oblasti rada su neophodno a još nije usvojen novi zakon o radu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga