NVO: Nezakonita prodaja poljoprivrednog zemljišta Arapima

Vlada i Skupština Vojvodine da beskompromisno brane interese građana pokrajine

21. jan 2013

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je danas da je namera Vlade Srbije da proda poljoprivredno zemljište kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „nezakonita i višestruko štetna“.

„Ta prodaja je suprotna interesu svih građana Vojvodine, a posebno onih koji se bave poljoprivrednom delatnošću. U pitanju je dalja prodaja i rasprodaja Vojvodine i njenog najvrednijeg bogatstva: poljoprivrednog zemljišta kao jedine trajne vrednosti“, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanski klub je ocenio da bi se prodajom zemljišta „na večito“ izgubila mogućnost sticanja dobiti za „bezbroj“ generacija poljoprivednika sa tog područja, tako i za društvo u celini, što se ne može opravdati bilo kojom ekonomskom kalkulacijom, pošto je gubitak „neprocenjiv“.

Vojvođanski klub zatražio je da se Vlada i Skupština Vojvodine izjasne o svim elementima predugovora i ukupnim socio-ekonomskim posledicama celog aranžmana, pre razmatranja međudržavnog Sporazuma o saradnji između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Skupštini Srbije i potpisivanja glavnog ugovora.

Ta nevladina organizacija pozdravila je odluku pokrajinske vlade da formira ekspertski tim i zatražio od nje i od Skupštine Vojvodine da „beskompromisno zaštite“ interese građana Vojvodine.

Vojvođanski klub je zatražio da se prodaja imovine poljoprivrednih preduzeća u restrukturiranju prioritetno ponudi registrovanim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, koja imaju sedište u neposrednom okruženju sedišta preduzeća koje se prodaje.

Vojvođanski klub predložio je registrovanim porodičnim gazdinstvima da se organizuju u konzorcijume i, kao takvi, prijave Vladi Srbije radi kupovine imovine pojedinačnih preduzeća koja su navedena u predugovoru sa arapskim partnerom.

Ta nevladina organizacija pozvala je republičke poslanike da glasaju protiv sporazuma sa Emiratima, pošto se njime, kao i u slučaju prodaje Naftne industrije Srbije, na očigledan način izigravaju domaći zakoni.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga