NVO: Neophodno suprot stavljanje ekstremizmu

Odabrani polaznici seminara za projekat "Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018"

17. juna 2018

Vojvođanske nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju organizovaće početkom jula seminar u okviru projekta „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“, čiji cilj je da se ukaže na štetne posledice stavova i akcija sa obeležjima fašizma, neonacizma i ekstremizma u Srbiji, te otvori mogućnosti za kritičko delovanje i suprotstavljanje ovakvim idejama i praksama.

Nakon sprovedenog javnog konkursa, odabrano je 16 učesnika koji će pohađati ovaj seminar, a među kojima su studenti, novinari i aktivisti nevladinog sektora.

Oni će se tokom trodnevnog kursa upoznati sa političkim okruženjem u Srbiji u kontesktu jačanja ekstremizma, uticaju ekstremnih ideologija kod nas i u Evropi, psihologiji fašizma, delovanju neonacističkih grupa u Srbiji i genezi ekstremnih ideologija uz analizu primera praksi izveštavanja o ekstremizmu kod nas.

Polaznici seminara potom će učestvovati u istraživanju u kojem će se prikupiti i dokumentovati činjenice o aktuelnim oblicima ekstremizma i njegovom uticaju na društvo, a rezultati će biti predstvljeni u nekoliko gradova Vojvodine.

Projekat „Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018“ sprovode Centar za podršku ženama i Vojvođanska antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Vojvođanska antifašistička koalicija 9. maja ove godine objavila je i Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

U Proglasu se upozorava da Srbijom danas vladaju političke strukture koje svoje delovanje zasnivaju na poricanju antifašizma kao temeljne vrednosti moderne Evrope i savremene civilizacije i reviziji istorije, dok se istovremeno uništavaju institucije i ukida sloboda mišljenja i govora.

Ocenjuje se i da sistemsko urušavanje antifašističkih vrednosti vodi opravdavanju zločina iz dalje i bliže prošlosti, kao i da u javnom prostoru dominiraju organizacije i javne ličnosti koje zastupaju ideologije identične ili veoma slične najvećim pošastima modernog dobra – fašizmu i nacizmu.

“Mi ne smemo da zaboravimo da je antifašizam kao sistem vrednosti nastao u odbrani ljudskih prava, sloboda i jednakosti, i da se zasniva na toleranciji i otvorenosti prema drugima i drugačijima, te da predstavlja potpunu suprotnost kultu vođe, kultu nacije i kultu nasilja i militarizma”, poručuje se, između ostalog u Proglasu koji su potpisom podržali brojni pojedinci i organizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga