NVO: Ne treba nam spomenik vojvodi Knićaninu u Pančevu

"Dalje posrbljavanje Vojvodine i finansijska korist za pojedince"

02. dec 2015

Pet udruženja građana iz Pančeva pozvalo je večeras javnost da podrži njihovu inicijativu da se iz centra grada ne uklanja skulptura “Udovice” i da se na to mesto ne postavlja spomenik vojvodi Stevanu Petroviću Knićaninu.

U tekstu apela navodi se da ne postoji nijedan razlog za to, sem ako nisu u pitanju finansijski interesi određenih grupa i lobija ili ostvarivanje dnevno-političkih i ideoloških vladajuće interesa Srpske napredne stranke, oličenih u “nekritičkom posrbljavanju Vojvodine”.

“Već sama ideja o postavljanju još jednog spomenika uniformisanom licu, i to, današnjim rečnikom rečeno, komandantu paravojnih formacija, ispred zgrade Gradske uprave, dalje militarizuje i patrijarhalizuje javni diskurs i ne doprinosi toliko potrebnoj afirmaciji vrednosti kulture mira i nenasilja u našem postkonfliktnom društvu, koje je suočeno sa teškim posledicama ratova”, navodi se u apelu.

Ocenjuje se da spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu ne bi odslikavao vrednosti multikulturalnosti i viševekovnog suživota pripadnika različitih etničkih i verskih zajednica, na koje su građani Pančeva toliko ponosni.

“Nadamo se da će spomenici koji će ubuduće biti otkrivani u našem gradu, i to ne na mestu postojećih spomenika, simbolizovati ljubav, mir i dobrotu, a ne nasilje, rat i strah”, piše u apelu.

Ocenjuje se da je “socijalno neodgovorno” da se na ovu zamisao iz gradskog budžeta potroši nekoliko miliona dinara i dodaje da je bolje da se ta sredstva usmere u poboljšanje uslova rada u školama, vrtićima, domovima zdravlja i javnim kuhinjma.

Navodi se da raspisivanje i sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu prati niz neregularnih pojava i događaja i grubog kršenja procedure.

Apel su potpisali Građanska akcija, Ženska mirovna grupa, Elektrika, Refraction Team, Grrr.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga